Pár slov o najlepšom pive sveta

V tomto článku by som chcel niečo napísať o najlepšom pive sveta. Keď si niekto myslí, že sa jedná o niektoré české pivo, nejedná sa. Najlepšosť je samozrejmé dosť subjektívna vlastnosť, o tom sa veľmi nedá prieť. Ale ponúknem pár argumentov, ktoré sú trocha objektívnejšie. Takže aby som to ďalej nenaťahoval, jedná sa o pivo Westvleteren 12 (niekedy písané aj rímskymi číslicami, teda Westvleteren XII). V rodnom liste nájdete pivný štýl quadrupel, nazývaný aj abt. Pôvodom je z…

Čítať ďalej

Panoptikum malých pivovarov

Na Slovensku pribúda stále viac rôznych reštauračných pivovarov, remeselných pivovarov, minipivovarov a kadejakých iných varov. Často majú širokú ponuku pív, dokonca obmieňajúcu sa. No niekedy sú to len jedno či dve pivká. Každý však kladie dôraz na to, že ich pivo je nefiltrované a nepasterizované a tým pádom lepšie aspoň o dvadsať stupňov lepšosti oproti „takzvaným europivám“. Čo ale všetky tieto vyhlásenia znamenajú v praxi? V tomto článku sa posnažím rozfúkať marketingovú hmlu a osvetliť,…

Čítať ďalej

Ovčí syr nakladaný v slanom náleve

Sezóna čerstvého ovčieho syra a bryndze je v plnom prúde. Sú ale ľudia, ktorým čerstvý ovčí syr nechutí (ako napríklad ja). Či už z dôvodu jeho konzistencie alebo chuti. Obe tieto vlastnosti sa dajú upraviť nakladaním. Bylinky, korenie, poprípade zelenina, sa postarajú o dochutenie. Čas strávený v náleve sa zase podpíše na zmene štruktúry syra. Sú v zásade dve možnosti, do čoho syr nakladať, a to olej alebo slaný nálev. Obe možnosti majú svoje odlišnosti. Nakladaním…

Čítať ďalej

Spoznajte pivovar Buntavar

Buntavar je reštauračný pivovar sídliaci vo Svite. Je to projekt manželov Buňovcov, pán Buňa je aj sládok. Základom ich sortimentu sú pšeničné pivá, ale načapujú vám aj pivné štýly z anglicky hovoriacich krajín. Pre zoznámenie s pivovarom som sa vybral k samotnému prameňu. V tomto prípade, prameňu piva. Ujala sa ma pani Buňová, jej manžel mal prácu, pripojil sa neskôr. Prečítajte si rozhovor, ktorý mi poskytla. Čo bolo u vás prvé, nápad na pivovar alebo domovaričstvo?…

Čítať ďalej

Predstavenie trapistických pív

Westmalle tripel

Trapistické pivá sa medzi pivnými nadšencami tešia veľkej obľube. Sú uznávané pre svoju kvalitu a bohatú chuť. V niektorých prípadoch je však veľmi ťažké sa k nim dostať. Na svete momentálne existuje len jedenásť kláštorných pivovarov, ktoré môžu svoje pivá označovať ako trapistické. Prečo je to tak, kto, kde a prečo ich varí, priblížim v tomto článku. Trapistickí mnísi Začnem od Adama. Teda od trapistu – trapisti je označenie pre Rád cisterciánov prísnej observancie. Je to…

Čítať ďalej

Úvod do pivných chutí

Vitajte pri čítaní prvého článku Lukulského magazínu a zároveň úvodného článku mini série o pivných chutiach. V tejto sérii sa budem snažiť priblížiť rozmanitý svet piva, hlavne to, ako rôzne postupy varenia a prísady dávajú pivu rôzne chute a vône. Samotný proces varenia spomeniem len zbežne. Na internetoch existuje mnoho článkov, ktoré sa ním zaoberajú (napríklad tu, tu alebo tu). Skôr popíšem rôzne variácie pri jeho varení a ako sa prejavujú v chuti rôznych pivných…

Čítať ďalej