Domáce praclíky – recept a návod na pletenie

Praclíky

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale napríklad aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky. Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz…

Čítať ďalej

Reliš z karamelizovanej cibuľky s balsamicom

Jedným z obľúbených relišov je reliš z karamelizovanej cibuľky. Je to veľmi jednoduchá a univerzálna príloha a na internete nájdete aspoň 10 receptov na každý prst. Možnosti variácie sú nespočetné. Tu ponúknem asi najjednoduchšiu verziu, ktorá sa dá použiť ako základný recept. Od neho sa potom môže človek odpichnúť a prispôsobiť si ho svojim chutiam. Recept (na asi 360g relišu) 50g masla 550g cibule (asi sedem stredne veľkých cibúľ), môže byť žltá alebo červená 100g…

Čítať ďalej

Chrumkavé kuracie krídelka pečené v rúre

Chrumkavé pečené krídelka na tanieri

Chrumkavé kuracie krídelka sa zväčša spájajú buď s grilovaním, alebo s vyprážaním. Či už v trojobale alebo cestíčku. Existuje však aj oveľa jednoduchší recept, ktorý je rýchlejší a zdravší. Je taký jednoduchý, ako sa len dá. Okrem krídel a soli tam ide iba jedna prísada – prášok do pečiva. Môže sa vám to zdať divné, ale výsledkom sú krásne chrumkavé kuracie krídelka. Bez pracného obaľovania krídel v cestíčku alebo este pracnejšieho v trojobale. A bez…

Čítať ďalej

Čínske placky s jarnou cibuľkou

Veľmi zaujímavé a jednoduché jedlo vhodné k pivným posedeniam a všeobecne ako pohostenie. Je to placka z obyčajného cesta z múky a vody, plnená jarnou cibuľkou. Vďaka spôsobu prípravy vznikne vrstvené cesto podobné lístkovému. Toto jedlo sa v Číne predáva ako pouličné rýchle občerstvenie a existujú dva základne typy. Tenšie a chrumkavé, a hrubšie a nadýchanejšie. V tomto článku so dozviete postup na prípravu chrumkavej verzie. Názov tejto tradičnej čínskej placky (v čínštine 蔥油餅 –…

Čítať ďalej

Pár slov o najlepšom pive sveta

V tomto článku by som chcel niečo napísať o najlepšom pive sveta. Keď si niekto myslí, že sa jedná o niektoré české pivo, nejedná sa. Najlepšosť je samozrejmé dosť subjektívna vlastnosť, o tom sa veľmi nedá prieť. Ale ponúknem pár argumentov, ktoré sú trocha objektívnejšie. Takže aby som to ďalej nenaťahoval, jedná sa o pivo Westvleteren 12 (niekedy písané aj rímskymi číslicami, teda Westvleteren XII). V rodnom liste nájdete pivný štýl quadrupel, nazývaný aj abt. Pôvodom je z…

Čítať ďalej

Panoptikum malých pivovarov

Na Slovensku pribúda stále viac rôznych reštauračných pivovarov, remeselných pivovarov, minipivovarov a kadejakých iných varov. Často majú širokú ponuku pív, dokonca obmieňajúcu sa. No niekedy sú to len jedno či dve pivká. Každý však kladie dôraz na to, že ich pivo je nefiltrované a nepasterizované a tým pádom lepšie aspoň o dvadsať stupňov lepšosti oproti „takzvaným europivám“. Čo ale všetky tieto vyhlásenia znamenajú v praxi? V tomto článku sa posnažím rozfúkať marketingovú hmlu a osvetliť,…

Čítať ďalej

Infografika: Vyberte si svoje letné pivo

Vyberte si pivo, ktoré sa najviac hodí k tomu, čo práve robíte. Ponúkame vám niekoľko nápadov prehľadne zoradených podľa dennej doby a činnosti. Ale neberte to ako jediné možnosti, ktoré sa ponúkajú. Svet pív je rozmanitý a ani všetky pivné štýly by sa sem nezmestili, nieto ešte pivá.  

Čítať ďalej

Spoznajte pivovar Buntavar

Buntavar je reštauračný pivovar sídliaci vo Svite. Je to projekt manželov Buňovcov, pán Buňa je aj sládok. Základom ich sortimentu sú pšeničné pivá, ale načapujú vám aj pivné štýly z anglicky hovoriacich krajín. Pre zoznámenie s pivovarom som sa vybral k samotnému prameňu. V tomto prípade, prameňu piva. Ujala sa ma pani Buňová, jej manžel mal prácu, pripojil sa neskôr. Prečítajte si rozhovor, ktorý mi poskytla. Čo bolo u vás prvé, nápad na pivovar alebo domovaričstvo?…

Čítať ďalej