Krupicový puding s karamelizovanými jablkami

Krupicový puding s karamelizovanými jablkami

V podstate sa jedna o trocha dekadentnejšiu verziu klasickej krupicovej kaše. Aj keď nie takú hustú, na akú som bol naučený napríklad ja. A so smotanou pre lepšiu chuť. V anglicky hovoriacich krajinách môže byť takýto puding označený aj flummery, v nemčine zase Flammeri. Tento puding sa dá samozrejme jesť na veľa spôsobov. Samotný, s prepraženým maslom, grankom, škoricou, medom alebo džemom. V tomto recepte ho skombinujem s kockami karamelizovaných jabĺk. Tu ponúkaný rozpis je… Čítať ďalej

Citrónová piškótová torta so smotanou a tvarohom

Citrónová piškótová torta

Táto jednoduchá a osviežujúca piškótová torta môže spríjemniť každý letný aj neletný deň. Pridaný tvaroh ju robí bohatšou na bielkoviny a trocha mlieka zaručí, že bude šťavnatá. Pri príprave je potrebné použiť citróny s chemicky neošetrenou kôrou.   Recept (2 veľké porcie alebo 4 malé) 250g  krémového tvarohu 250g crème fraîche alebo kyslej smotany 1dl mlieka šťava z jedného citróna kôra z dvoch citrónov 2,5 lyžice práškového cukru 10-12 dlhých piškót (poprípade okrúhle piškóty podľa… Čítať ďalej

Engadinský orechový koláč

Engadinská orechová torta

Engadinský orechový koláč alebo tiež graubundenský orechový koláč, je koláč z krehkého cesta naplnený nahrubo nasekanými karamelizovanými vlašskými orechmi. V nemčine sa nazýva Engadiner Nusstorte alebo tiež Bündner Nusstorte. Engadin je región vo švajčiarskom v kantóne Graubünden. Graubünden (alebo tiež Grisons) je kantón, teda spolková krajina Švajčiarska, susediaca s Rakúskom a Talianskom, a teda je Slovensku najbližšie. Ako napovedá dvojica jej názvov, torta vznikla síce v regióne Engadin, ale privlastňuje si ju celý kantón. Tvorí významnú časť produkcie miestnych pekárov… Čítať ďalej