Bavorská zemiaková pomazánka Kartoffelkäse

Chlieb pomastený zemiakovou pomazánkou Kartoffelkäse

Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Varí sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov. A treba…

Čítať ďalej

Flammkuchen a domáce crème fraîche

Flammkuchen

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus…

Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo…

Čítať ďalej

Domáce praclíky – recept a návod na pletenie

Praclíky

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale napríklad aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky. Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz…

Čítať ďalej