Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale tiež Gerupfter, Angemachter a rôzne iné názvy) je tradičná bavorská hermelínová nátierka. Nájsť ju môžeme na Októberfeste alebo v bavorských pivárňach a pivných záhradách. Je to jednoduché a univerzálne jedlo a ak máte doma hermelín a maslo (alebo čerstvý syr), môžete si ho rýchlo pripraviť kedykoľvek. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa…

Čítať ďalej

Praclíky

Praclíky

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky. Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz sú…

Čítať ďalej