Čo je anglický muffin

Anglický muffin so slaninou a praženicou

Anglický muffin je okrúhle pečivo podobné žemli. Na rozdiel od žemle je muffin plochý z oboch strán. A žemľa je zase v porovnaní s muffinom tuhšia a ťahavejšia. Muffiny sa jedia hlavne ako raňajkové jedlo. Väčšinou opečené, natrené maslom a sladkou alebo slanou prílohou. Zo sladkých napríklad džem alebo med, slané napríklad vajíčka, syr alebo slanina. Muffin je tiež neodmysliteľný základ vajec Benedikt. Väčšinou sa predávajú prekrojené, v našich končinách mrazené. Čo sa názvu týka, anglický…

Čítať ďalej

Flammkuchen a domáce crème fraîche

Flammkuchen

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus…

Čítať ďalej

Domáce praclíky – recept a návod na pletenie

Praclíky

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale napríklad aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky. Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz…

Čítať ďalej

Čínske placky s jarnou cibuľkou

Veľmi zaujímavé a jednoduché jedlo vhodné k pivným posedeniam a všeobecne ako pohostenie. Je to placka z obyčajného cesta z múky a vody, plnená jarnou cibuľkou. Vďaka spôsobu prípravy vznikne vrstvené cesto podobné lístkovému. Toto jedlo sa v Číne predáva ako pouličné rýchle občerstvenie a existujú dva základne typy. Tenšie a chrumkavé, a hrubšie a nadýchanejšie. V tomto článku so dozviete postup na prípravu chrumkavej verzie. Názov tejto tradičnej čínskej placky (v čínštine 蔥油餅 –…

Čítať ďalej