Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Jalapeño poppers - plnené papričky Jalapeño

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je…

Čítať ďalej

Palacinky s maslovou tekvicou, syrom s modrou plesňou a medom

Palacinky plnené tekvicovým pyré

Máme sezónu tekvíc, tak prečo si nespraviť palacinky plnené korenenou pastou z pečených maslových tekvíc? Pre bohatšiu chuť pridáme trocha syra s modrou plesňou a med. Je to veľmi dobrý a jednoduchý recept a ak si tekvicovú pastu spravíte pikantnejšiu, tieto palacinky zahrejú človeka počas chladných jesenných dní. Recept stredne veľká maslová tekvica asi 100g syra s modrou plesňou (Niva, Roquefort, …) dve lyžičky medu čajová lyžička mletého koriandru čajová lyžička sušeného zázvoru pol čajovej…

Čítať ďalej

Reliš z karamelizovanej cibuľky s balsamicom

Jedným z obľúbených relišov je reliš z karamelizovanej cibuľky. Je to veľmi jednoduchá a univerzálna príloha a na internete nájdete aspoň 10 receptov na každý prst. Možnosti variácie sú nespočetné. Tu ponúknem asi najjednoduchšiu verziu, ktorá sa dá použiť ako základný recept. Od neho sa potom môže človek odpichnúť a prispôsobiť si ho svojim chutiam. Recept (na asi 360g relišu) 50g masla 550g cibule (asi sedem stredne veľkých cibúľ), môže byť žltá alebo červená 100g…

Čítať ďalej

Čínske placky s jarnou cibuľkou

Veľmi zaujímavé a jednoduché jedlo vhodné k pivným posedeniam a všeobecne ako pohostenie. Je to placka z obyčajného cesta z múky a vody, plnená jarnou cibuľkou. Vďaka spôsobu prípravy vznikne vrstvené cesto podobné lístkovému. Toto jedlo sa v Číne predáva ako pouličné rýchle občerstvenie a existujú dva základne typy. Tenšie a chrumkavé, a hrubšie a nadýchanejšie. V tomto článku so dozviete postup na prípravu chrumkavej verzie. Názov tejto tradičnej čínskej placky (v čínštine 蔥油餅 –…

Čítať ďalej