Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je pálivejšia. Rovnaké podmienky, ktoré prispievajú k tvorbe jazvičiek, tiež podporujú aj tvorbu pálivých látok. Väčšina týchto látok je sústredená v pásikoch na ktorých sú semená. Takže, kto nechce mať svoje jedlo veľmi pálivé, mal by ich dať preč. Vo všeobecnosti sa to odporúča. Pri práci s papričkami je dobré mať rukavice. A v žiadnom prípade sa pri nej ani po nej nedotýkať očí ani iných citlivých miest. Ale to je základné pravidlo pri práci so všetkými štipľavými jedlami.

Jalapeño poppers - plnené papričky Jalapeño

Jalapeño poppers sú papričky Jalapeño plnené ochutenou zmesou syrov, obalené v trojobale a vypražené. Existuje nepreberné množstvo variantov ich prípravy. Používajú sa rôzne plnky, dokonca aj mleté mäso, trojobal sa vynecháva alebo sa obaľujú v slanine. Namiesto vyprážania sa môžu piecť, grilovať alebo dokonca údiť. Papričky sú väčšinou čerstvé, ale môžu sa použiť aj nakladané. Takže priestoru na experimentovanie je dostatok. Podávajú sa ako predjedlo alebo snack.

Plnenie

Pri plnení papričiek máme v zásade tri možnosti, ako ich rozrezať a naplniť. Prvá je odrezať vrch, rúčkou lyžice vydlabať vnútro a naplniť ich rovnako ako klasické plnené papriky. “Vrchnák” môžeme pred obaľovaním dať späť a pripevniť špáradlami. Táto metóda ma tú nevýhodu, že z vnútra sa nemusia dať vybrať všetky pálivé blanky. Takže je vhodná skôr pre ľudí, ktorí majú skutočne radi pálivé. Druhou možnosťou je, časť pri vrchu papričky narezať len do polovice a potom od stredu tohoto rezu viesť ďalší rez pozdĺž celej papriky. Vznikne nám rez v tvare písmena T. To nám dovolí papriku otvoriť a vydlabať lyžičkou jej obsah. Zároveň ostane celá pohromade. Tretia možnosť je najjednoduchšia. Odrežeme vrch papričky a tú rozrežeme pozdĺžne na polovice. Takto sa dajú semiačka a blanky jednoducho vybrať. Jednotlivé polovice sa potom plnia a obaľujú oddelene. Budeme mať teda dvakrát viac popperov a budú trocha menej pálivé, pretože bude väčší pomer syr paprička.

Plnenie Jalapeño papričiek

Rozdiely medzi jednotlivými spôsobmi sú aj pri vyprážaní a jedeni papričiek. Pri vyprážaní získavajú body oba spôsoby, keď papričky ostanú v celku. Pre jedenie sú zase lepšie rozpolené papričky. Pri vyprážaní sa totiž po chvíli začne plnka tlačiť von. Takže v tom momente treba popper z oleja vybrať. V tom čase je obal našťastie už dostatočne upečený. U popperov, pri ktorých je paprička celá sa plnka von netlačí. Takže sa dajú vyprážať dlhšie a majú lepšiu farbu. Ale rozdiel nie je veľký. Určite ho nie je poznať na chrumkavosti ani chuti. A keď je paprička v celku, plnka sa zase zvykne vytlačiť von zadným koncom pri jedení.

Takže zhrnuté a podčiarknuté, odporúčam papričky pri plnení rozrezať na polovice.

Recept

  • 10 papričiek Jalapeño
  • 150g čerstvého syra (Lučina, Philadelfia, …) – časť alebo všetok môžeme nahradiť bryndzou
  • 100g strúhaného syra (čedar, gouda, …)
  • dve vajíčka
  • trocha piva
  • hladká múka na obaľovanie
  • strúhanka na obaľovanie
  • soľ
  • čierne korenie
  • oregano
  • mletá sladká paprika

V mise zmiešame čerstvý a strúhaný syr, veľkú štipku soli, čierne korenie podľa chuti a pol lyžičky oregana.

Papričky umyjeme, rozrežeme, vyberieme semiačka a naplníme ich syrovou zmesou. Tou ich trocha pomastime aj zvonka. Stačí aby boli “zašpinené”, netreba veľa. Trojobal potom bude lepšie držať. Plnku, ktorá sa nám zvýši, môžeme použiť ako syrovú nátierku. Na pätnásť minút až pol hodiny dáme papričky do mrazničky, aby stuhli. Bude sa s nimi potom lepšie pracovať.

V troch mištičkách si pripravíme múku, vajíčka a strúhanku. Do všetkých pridáme štipku soli a čierneho korenia. Do múky a strúhanky aj trocha červenej papriky. Premiešame ich, aby sa korenie rozložilo. Do vajec pridáme dobre vychladené pivo a rozšľaháme ich.

Papričky postupne obaľujeme v múke, vajci a strúhanke. Najlepšie je použiť klasickú metódu suchej a mokrej ruky. Necháme ich odstáť päť až desať minút, aby sa jednotlivé súčasti trojobalu spojili, a vo vajci a strúhanke ich obalíme ešte raz. Zase necháme chvíľu odstáť.

Na sporák si pripravíme rajnicu alebo menší hrniec. Mali by sa tam vojsť asi štyri poppery, tak aby mali okolo seba aspoň centimeter miesta. Nalejeme dostatočné množstvo oleja na vyprážanie, tak aby sa papričky po vložení zaliali. Olej rozohrejeme. Skusmo ponoríme koniec jednej papričky a keď je olej dosť teplý, mal by začať peniť. Jednotlivé papričky opatrne vkladáme do oleja a postupne vyprážame. Keď získajú hnedú farbu alebo keď začne do oleja unikať syrová plnka, poppery vyberieme na kuchynské utierky a necháme odkvapkať.

Podávame teplé alebo pri izbovej teplote. Z chladničky nie sú veľmi dobré.

Uložiť trvalý odkaz.