Cestoviny so slaninou a cherry paradajkami

0
(0)

Tento recept začal ako obyčajná improvizácia à la čo dom dal. Ale zachutil mi, a odvtedy som ho robil už veľakrát. Keďže sa používajú čerstvé paradajky, najlepšie je toto jedlo v lete. Vtedy sú prirodzene v sezóne a sú teda najlepšie. Aj keď by som ho nevidel ako obed na horúci letný deň. Nie je to úplne najľahšie jedlo. Skôr je podľa mňa vhodné na dni, keď sa v lete ochladí a rozprší, na ľahšiu večeru po dni plnom práce v záhrade alebo ako brunch po prepitej sobote. Veľmi dobré tiež je, ze sa dá pripraviť do pol hodiny. 

V recepte sú použité dva páry dopĺňajúcich sa prísad. Paradajky a slanina bohaté na chuť umami zaručujú, že za každým sústom budete chcieť ďalšie. A petržlenová vňať s cesnakom je klasická kombinácia. (Vyskúšajte napríklad v Kuracích prsiach Kyjev).

Cestoviny so slaninou a cherry paradajkami

Typy a rady

  • Aj keď v rozpise prísad uvádzam cherry paradajky, pretože majú najvýraznejšiu chuť, v sezóne budú dobré aj väčšie paradajky, stačí ich nakrájať na väčšie kusy. Podľa potreby ich ale možno bude treba olúpať, čo pri cherry paradajkách nie je potrebné.
  • Namiesto slaniny môžete použiť aj klobásu.
  • Ak je pridávanie vody, v ktorej sa varili cestoviny pre vás novinka, robí sa to pre škrob, ktorý obsahuje. Šťavu z paradajok zahustí a chuť sa nalepí na cestoviny. Je to rovnaký dôvod, prečo sa cestoviny nepremývajú.
Cestoviny s klobáskou a cherry paradajkami

Verzia receptu s klobáskou

 Recept (2 porcie)

  • 150g plátkovej anglickej slaniny
  • asi 200g cestovín (skôr krátke, ako dlhé)
  • asi 15 cherry paradajok (300g)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • menšia hrsť petržlenovej vňate
  • trocha oleja podľa potreby
  • soľ, čierne korenie

Cesnak olúpeme a nakrájame na asi milimetrové plátky, plátky slaniny nakrájame na asi trojmetrové rezančeky. Cherry paradajky nakrájame na polovice, ak máme väčšie paradajky, na asi dvojcentimetrové kúsky. Do hrnca dáme variť vodu na cestoviny. Na panvicu dáme slaninu a na miernom plameni ju natopíme. Keď trocha pustí masť, pridáme plameň. V prípade potreby môžeme pred slaninou dať na panvicu trocha oleja, ale ak máte dobrú nepriľnavú panvicu, nie je to nutné.

Keď sa slaninka začne pražiť, pridáme cesnak a pravidelne miešame. Môžeme trocha ubrať plameň. Po asi piatich minútach pridáme paradajky a dobrú štipku čierneho korenia. Nie je nutné, aby slaninka bola chrumkavá. Nesolíme, dosoľujeme až nakoniec. Paradajky so slaninkou za občasného premiešania restujeme asi 5 minút. Chceme ich len dobre prehriať, aby trocha pustili šťavu a z krajov sa začala oddeľovať šupka (ak sme ju nechali). Nechceme ich rozvariť.

Počas varenia oberieme lístky petržlenu z hrubých stoniek (tie si môžeme nechať do vývaru) a najemno ich nasekáme.

Keď zovrie voda, osolíme ju a dáme variť cestoviny. Ak sa paradajky začnú medzitým rozvárať, odstavíme ich a znova začneme variť tesne pred dovarením cestovín. Keď sú cestoviny hotové, odstavíme ich a pridáme do panvice. Buď ich vyberáme sitom rovno z hrnca do panvice, alebo ich scedíme, ale v takom prípade najprv pridáme naberačkou do panvice poldeci až deci vody, v ktorej sa cestoviny varili (ak pridávame cestoviny priamo z hrnca, stačí voda, ktorá z nich stečie). Cestoviny v žiadnom prípade nepreplachujeme. Cestoviny v panvici premiešame s ostatnými prísadami a restujeme, kým sa nevyparí pridaná voda. Ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme. Nakoniec vmiešame petržlenovú vňať a ihneď podávame.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.