Recept na vajcia Benedikt

Vajcia Benedikt so šunkou

Vajcia Benedikt, alebo tiež benediktínske vajcia, sú klasika raňajok a nedeľných brunchov.  Teda aspoň tých hotelových a reštauračných. Ale je jednoduché (aj keď trocha pracné) si ich pripraviť aj doma. Asi by som ich nerobil každý deň, ale pre výnimočné a sviatočne chvíle sú výborné. Existuje mnoho variácii tohoto receptu, ale klasika je vcelku jednoznačná. Anglický muffin, opražená šunka, poprípade slanina, pošírované vajce a holandská omáčka. Čo sa pečiva týka, anglický muffin je ideálny, pretože… Čítať ďalej

Recept na anglické muffiny

Anglické muffiny na tanieri

Anglický muffin je raňajková klasika v anglicky hovoriacich krajinách, ale bežne sa predávajú napríklad aj v Nemecku. Sú výborné či už na sladko, s maslom a džemom alebo medom, alebo na slano, ako raňajkový sendvič napríklad s vajíčkom a slaninou. Známe sú vajcia Benedikt, kde sú anglické muffiny obložené opečenou slaninkou alebo šunkou, pošírovaným vajíčkom a preliate holandskou omáčkou. Anglické muffiny sú podobné žemliam, ale sú ploché z oboch strán. To ich robí výbornými na… Čítať ďalej

Čo je anglický muffin

Anglický muffin so slaninou a praženicou

Anglický muffin je okrúhle pečivo podobné žemli. Na rozdiel od žemle je muffin plochý z oboch strán. A žemľa je zase v porovnaní s muffinom tuhšia a ťahavejšia. Muffiny sa jedia hlavne ako raňajkové jedlo. Väčšinou opečené, natrené maslom a sladkou alebo slanou prílohou. Zo sladkých napríklad džem alebo med, slané napríklad vajíčka, syr alebo slanina. Muffin je tiež neodmysliteľný základ vajec Benedikt. Väčšinou sa predávajú prekrojené, v našich končinách mrazené. Čo sa názvu týka, anglický… Čítať ďalej

Recept na škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová… Čítať ďalej

Terroir a pivo

Vinica Caliterra

Terroir je pojem používaný hlavne vo vinárstve a označuje vplyv miesta, kde dozrievalo hrozno, na charakter vína. Zahŕňa také veci ako typ a zloženie pôdy, členitosť terénu, klímu, mikroklímu a slnečný svit. Niektorí zahŕňajú do terroiru aj elementy vnesené človekom, napríklad druh použitých kvasiniek alebo dozrievanie v sudoch. Vo všeobecnosti sa ale tento pojem používa skôr na označenie množiny vecí, ktoré vplývali na dozrievanie hrozna, nie na víno samotné. Niektoré odrody hrozna dávajú vína relatívne… Čítať ďalej