Paradajková omáčka Marinara

Omáčka marinara

Omáčka marinara je jednoduchá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami. Táto jej verzia je inšpirovaná marinara omáčkou, ako ju varia americkí Taliani. Používam konzervované paradajky, takže sa dá variť celoročne. Kdesi na internete som čítal odporúčanie používať konzervy, kde sú paradajky v celku. Na tieto vraj konzervárne používajú lepšie kusy paradajok, preto sú lepšie ako paradajky krájané alebo napríklad paradajková drť. Ale kto vie, či je to pravda. Použitie čerstvých paradajok by tiež nemalo…

Čítať ďalej

Rýchle cestoviny s fazuľou a zeleninou

Cestoviny s fazuľou a zeleninou

Toto rýchle jedlo je inšpirované klasickou talianskou polievkou/omáčkou pasta e fagioli. Čo je tradičné jednoduché jedlo pozostávajúce z cestovín, fazule a rôznych regionálnych prísad. Toto je ale jeho extrémne rýchla verzia, keďže použijeme konzervovanú fazuľu. Môžete použiť takú, akú máte práve po ruke, ale pre najlepší výsledok odporúčam fazuľu v paradajkovej omáčke, poprípade pečené fazule (baked beans). Ak máte fazuľu neochutenú, odporúčam zliať časť alebo všetku šťavu a pridať hotovú paradajkovú omáčku alebo kečup. Paradajkový…

Čítať ďalej

Čo je ramen

Ramen je japonské jedlo alebo skôr polievka pozostávajúca z čínskych ťahaných rezancov, vývaru a rôznych oblôh a príloh. Rezance sú pripravované z pšeničnej múky s prídavkom prísady zvanej kansui, ktorá im dáva špecifické vlastnosti a pomáha pri ručnom naťahovaní. Vývar má väčšinou mäsový, občas rybací základ, často dochutený tradičnými japonskými prísadami, ako je miso alebo sójová omáčka. Cestoviny sa podávajú s množstvom rôznych oblôh, ako sú varené vajíčka, bravčové mäso, jarná cibuľka, sušené riasy nori…

Čítať ďalej