Recept na taco s mletým bravčovým a kyslou kapustou

Taco je mexický street food, kedy sa malé tortilly (asi 10 cm) plnia rôznymi plnkami. Tortilly môžu byť pšeničné alebo kukuričné, mäkké alebo tvrdé. V Mexiku sú častejšie mäkké tortilly, tvrdý variant – tie žlté “účka”, ktoré občas dostať v obchodoch – je skôr americký vynález. Tento recept je vcelku neautentický, dal by sa nazvať taco na slovenský spôsob. Opražené korenené bravčové mleté mäso sa podáva v tortillách s kyslou kapustou a červenou cibuľkou. Je to dobré jedlo na zimné mesiace, ale ani na letnom posedení sa nestratí.

Taco s mletým bravčovým, kyslou kapustou a červenou cibuľou

Recept (2 porcie)

  • 300g mletého bravčového mäsa (napríklad plece)
  • 1 veľká žltá cibuľa
  • jeden väčší strúčik cesnaku
  • tri až päť lyžíc oleja
  • soľ, čierne korenie
  • štvrť lyžičky koriandru
  • pol lyžičky sladkej papriky
  • štipľavá paprika alebo čili podľa chuti
  • asi 6 malých alebo 4 stredné tortilly
  • asi 100g polotvrdého syra
  • 1 malá až stredná červená cibuľa
  • asi 200g kyslej kapusty

Obe cibule a cesnak očistíme. Žltú cibuľu a cesnak nakrájame na 3-4 milimetrové kocky. Červenú cibuľu rozrežeme na štvrťky a nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame. Kyslú kapustu môžeme podľa chuti nasekať a dochutiť soľou a čiernym korením, ale nie je to nutné.

Do väčšej panvice dáme asi štyri lyžice oleja a rozohrejeme ho. Pridáme žltú cibuľu a cesnak, zľahka osolíme a na strednom plameni za pravidelného miešania pozvoľna restujeme. Keď cibuľa začína priesvitnieť, pridáme plameň na maximum a necháme panvicu rozohriať asi pol minúty. Cibuľu miešame, aby sa nepripálila. Keď je panvica dostatočne teplá, pridáme mletú bravčovinu. Dostatočne osolíme a za pravidelného miešania sprudka restujeme. Keď mäso zbledne pridáme koreniny – štvrť lyžičky koriandru, pol lyžičky sladkej papriky, čierne korenie a podľa chuti štipľavú papriku. Trocha uberieme plameň a restujeme 5 až 8 minút, kým mäso nezačne hnednúť. Poprípade ho môžeme orestovať do chrumkava. Zmes je potrebné pravidelne miešať, aby sa restovala rovnomerne a niektoré časti sa nepripiekli. Keď mäso a cibuľka zhnedne podľa našej chuti, odstavíme ho. Zmes ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme a okoreníme.

Kým sa mäso restuje, podľa návodu si zohrejeme tortilly. Na každú tortillu dáme porciu mäsa a to posypeme strúhaným syrom. Ak chceme, môžeme syr roztopiť v rúre pod grilom. Na záver sa plnka posype kyslou kapustou a červenou cibuľkou. Ihneď podávame. Tacos sa pri jedení nebalia, len sa prehnú.

Uložiť trvalý odkaz.