Citrónová piškótová torta so smotanou a tvarohom

Táto jednoduchá a osviežujúca piškótová torta môže spríjemniť každý letný aj neletný deň. Pridaný tvaroh ju robí bohatšou na bielkoviny a trocha mlieka zaručí, že bude šťavnatá. Pri príprave je potrebné použiť citróny s chemicky neošetrenou kôrou.

Porcia citrónovej piškótovej torty

Recept (2 veľké porcie alebo 4 malé)

  • 250g  krémového tvarohu
  • 250g crème fraîche alebo kyslej smotany
  • 1dl mlieka
  • šťava z jedného citróna
  • kôra z dvoch citrónov
  • 2,5 lyžice práškového cukru
  • 10-12 dlhých piškót (poprípade okrúhle piškóty podľa potreby)

V miske zmiešame tvaroh, smotanu a mlieko. Do zmesi ostrúhame kôru z dvoch citrónov. Dávame pritom pozor, aby sme čo najmenej strúhali bielu hmotu kôry, ktorá je horká. Jeden z citrónov tiež odšťavíme a šťavu prilejeme do zmesi. Pridáme dva a pol lyžice práškového cukru. Všetko dobre premiešame. Ochutnáme a podľa potreby ešte pridáme práškový cukor (rôzne citróny môžu byť rôzne kyslé/sladké).

Pripravíme si misu do ktorej budeme piškótovú tortu vrstviť. Počet vrstiev bude závisieť od veľkosti misy, jej tvaru a od toho, či použijeme dlhé alebo okrúhle piškóty. Začneme vrstvou krému na dno misy. Poukladáme prvú vrstvu piškót, ktorú zas zakryjeme krémom. Takto striedame vrstvy až kým celú tortu nezakončíme vrstvou krému. Pri každej vrstve krému dbáme, aby boli všetky piškóty dobre prikryté. Takáto torta sa dá pripraviť aj do menších mištičiek, ako samostatné porcie.

Misu (mištičky) necháme v chladničke aspoň 4 hodiny alebo cez noc. Piškóty za tento čas zmäknú a nasajú do seba citrónovú chuť.

Uložiť trvalý odkaz.