Krupicový puding s karamelizovanými jablkami

V podstate sa jedna o trocha dekadentnejšiu verziu klasickej krupicovej kaše. Aj keď nie takú hustú, na akú som bol naučený napríklad ja. A so smotanou pre lepšiu chuť. V anglicky hovoriacich krajinách môže byť takýto puding označený aj flummery, v nemčine zase Flammeri. Tento puding sa dá samozrejme jesť na veľa spôsobov. Samotný, s prepraženým maslom, grankom, škoricou, medom alebo džemom. V tomto recepte ho skombinujem s kockami karamelizovaných jabĺk.

Krupicový puding s karamelizovanými jablkami

Tu ponúkaný rozpis je orientačný a to z dvoch dôvodov. Za prvé, každý môže mať trocha inú predstavu o tom, aký sladký a krémový puding chce mať. Za druhé, každá značka krupice môže byť trocha iná. Preto si neváhajte upraviť množstvo cukru a krupice v pudingu tak, aby lahodil vašej chuti. A ak si myslíte, že vážiť krupicu je blbosť, na to poviem len, že sa dá variť odoka (a väčšinou takto varím aj ja), ale má to za následok, že sa jedlo nemusí stále podariť tak ako chceme. Keď si cukor a krupicu navážite, úspech je (skoro) zaručený.

Tipy

  • Pre tento recept sú podľa mňa najlepšie trocha kyslejšie, šťavnaté jablká.
  • Jablka by mali mať izbovú teplotu. Teda nepoužívajte ich napr. rovno z pivnice.
  • Takto pripravené jablká sa dajú použiť aj do jogurtu, müsli, koláčov alebo jesť len tak samotné.
  • V recepte je použitá zmes mlieka a šľahačkovej smotany. Môžete použiť aj smotanu na varenie alebo len čisté mlieko. Je ale možné, že bude treba trocha viac krupice, aby bol puding rovnako hustý.

Recept (4 menšie alebo 2 veľké porcie)

  • 250ml mlieka
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 35g cukru
  • 35g krupice
  • štipka soli
  • 1 väčšie alebo 2 menšie jablká
  • 25g cukru (asi jedna vrchovatá lyžica)
  • lyžica masla izbovej teploty
  • väčšia štipka škorice

Do menšieho kastróla s hrubým dnom dáme mlieko, smotanu, cukor a štipku soli. Za pravidelného miešania na miernom alebo strednom ohni zmes zohrievanie, kým nezačne pozvoľna vrieť. Keď sa tak stane, začneme pomaly prisypávať krupicu. Naraz prisypávame množstvo medzi čajovou a polievkovou lyžicou, rozmiešame ju, a až potom pridáme ďalšiu. Ak by sme vsypali veľké množstvo naraz, vytvorili by sa hrudky. Keď vsypeme všetku krupicu, za pravidelného miešania varíme asi 4 minúty. Vypneme plameň a ešte asi ďalšie 4 minúty necháme v kastróle a občas premiešame. Nalejeme do dvoch až štyroch mištičiek a necháme vychladnúť.

Jablko ošúpeme a nakrájame na troj až päť milimetrové kocky. Do stredne veľkej panvice dáme do stredu cukor a potrasieme ňou, aby sa trocha rozprestrel. Pridáme asi tri lyžice vody a zase panvicou trocha potrasieme, aby bol všetok cukor namočený. Panvicu dáme na stredne silný plameň a pomaly zohrievame. Nemiešame, len občas zatrasieme panvicou. Vodu privedieme do varu a necháme bublať. Ako sa bude voda odparovať, bublinky sa budú postupne meniť. Budú hrubšie, bude trvať dlhšie, kým prasknú, a v ich tieňoch bude vidno čiarky. Podľa toho budete vedieť, že to, čo tam buble, je už len cukor bez vody. Stále nemiešame, len ak by sme videli na kraji krustu trocha ju posunieme do stredu. Keď sa farba cukru začne meniť na hnedú, pridáme maslo. Robíme to opatrne, cukor má teraz teplotu okolo 170 °C. Keď maslo pridáme do panvice, prejdeme ním po celom povrchu karamelu, aby sa rovnomerne rozdelilo. Robíme to svižne, aby sa nespálilo. Keď sa všetko maslo rozpustí (asi po 10-20 sekundách), alebo ak by sa niekde začalo páliť, pridáme jablkové kocky. Trocha premiešame a posypeme škoricou. Za občasného premiešania restujeme ešte asi dve až tri minúty, poprípade, kým nie sú jablká mäkké/chrumkavé podľa našich predstáv. Pri ochutnávaní pozor, môžu byť veľmi horúce. Hotové jablká rozdelíme do misiek s krupicou.

Uložiť trvalý odkaz.