Ryža s kyslou kapustou a klobásou

Ryža s kyslou kapustou a klobásou na tanieri

Tento rýchly recept som si vymyslel raz ráno ako improvizáciu, keď som si pripravoval obed do práce. Mal som z domu domácu klobásu a kyslú kapustu, tak som to dal dokopy s ryžou, ktorú som mal poruke. Aj keď veľmi neobľubujem ani kyslú kapustu ani ryžu, musím povedať, že táto kombinácia mi veľmi chutí. Treba ale dodať, že som len znovuobjavil koleso. Podobné jedlo, kyslú kapustu, opraženú so škvarkami a zmiešanú s ryžou (kašou, ako… Čítať ďalej

Bavorská zemiaková pomazánka Kartoffelkäse

Chlieb pomastený zemiakovou pomazánkou Kartoffelkäse

Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Varí sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov. A treba… Čítať ďalej

Ako si pripraviť prepustené maslo (ghí) – fotopostup

Pohár s prepusteným maslom

Prepustené maslo je na Slovensku používané už oddávna, aj keď v súčasnej dobe jeho použitie trocha ustúpilo do úzadia. Maslo sa kedysi prepúšťalo hlavne z praktických dôvodov. Prepustené sa dá uchovávať pri izbovej teplote oveľa dlhšie ako klasické maslo (kedysi neboli chladničky) a dá sa použiť pri podstatne vyššej teplote ako klasické maslo bez toho, aby sa spálilo. Pokojne aj cez dvesto stupňov, takže sa dá použiť aj na vyprážanie. Obe tieto výhody pochádzajú z… Čítať ďalej

Flammkuchen a domáce crème fraîche

Flammkuchen

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus… Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo… Čítať ďalej