Ryža s kyslou kapustou a klobásou

Tento rýchly recept som si vymyslel raz ráno ako improvizáciu, keď som si pripravoval obed do práce. Mal som z domu domácu klobásu a kyslú kapustu, tak som to dal dokopy s ryžou, ktorú som mal poruke. Aj keď veľmi neobľubujem ani kyslú kapustu ani ryžu, musím povedať, že táto kombinácia mi veľmi chutí. Treba ale dodať, že som len znovuobjavil koleso. Podobné jedlo, kyslú kapustu, opraženú so škvarkami a zmiešanú s ryžou (kašou, ako sa v dialekte nášho okolia ryža označuje), si dávali už moji starý rodičia, keď si chceli dopriať silné raňajky pred prácou na poli.

Ryža s kyslou kapustou a klobásou na tanieri

Recept

  • jedna klobása vhodná na tepelnú úpravu – asi 100g
  • asi 100g kyslej kapusty (váha po vytlačení šťavy) – množstvo asi ako tenisová loptička
  • jedna menšia až stredná cibuľa
  • trocha oleja alebo masti
  • asi 150g ryže (asi jeden hrnček)
  • štvrť lyžičky koriandru
  • štvrť lyžičky majoránu
  • väčšia štipka rímskej rasce
  • soľ, čierne korenie

Ryžu uvaríme podľa návodu na obale alebo nasledovne: Asi dva hrnčeky vody s trochou soli privedieme do varu, pridáme ryžu a pozvoľna varíme prikryté 5 minút (pozor na vykypenie). Uberieme plameň a odkryté ešte asi desať minút varíme, kým sa voda neodparí alebo nevsiakne.

Medzitým si klobásu narežeme na tenšie kolieska, prípadne polkolieska. Cibuľu očistíme a režeme na menšie kocky, asi 3mm. Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu a môžeme ju podľa želania nasekať. Do panvice dáme trocha oleja, aby nebola suchá, a na miernom ohni v nej vytopíme trocha masti z klobásy. Pridáme cibuľu a jemne posolíme. Zvýšime plameň na stredný a za pravidelného miešania restujeme. Ak máme veľmi suchú klobásu, môžeme pridať ešte trocha oleja alebo masti. Keď cibuľka začína sklovatieť, pridáme kyslú kapustu a ďalej restujeme asi 5 minút. Pridáme čierne korenie podľa chuti, po štvrť lyžičke koriandru a majoránu a väčšiu štipku rímskej rasce. Keď cibuľka trocha zhnedla, pridáme ryžu a premiešame. Ak sa nám zdá ryža nedostatočne pomastená môžeme ju ešte podľa potreby omastiť masťou alebo olejom (kľudne napríklad aj olivovým). Orestujeme ešte asi minútu. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme.

Uložiť trvalý odkaz.