Recept na anglické muffiny

Anglický muffin je raňajková klasika v anglicky hovoriacich krajinách, ale bežne sa predávajú napríklad aj v Nemecku. Sú výborné či už na sladko, s maslom a džemom alebo medom, alebo na slano, ako raňajkový sendvič napríklad s vajíčkom a slaninou. Známe sú vajcia Benedikt, kde sú anglické muffiny obložené opečenou slaninkou alebo šunkou, pošírovaným vajíčkom a preliate holandskou omáčkou.

Anglické muffiny sú podobné žemliam, ale sú ploché z oboch strán. To ich robí výbornými na opekanie, či úž v toastovači alebo na panvici. A v tomto recepte budu na panvici aj pečené. Ich príprava je jednoduchá, cesto sa dá pripraviť za päť minút. Pripravuje sa deň dopredu. Pečenie je zas trocha prácnejšie, podľa toho, akú veľkú má človek panvicu. Ale nie je to až také strašné. Ja si ich pripravujem tak raz do mesiaca, niekedy aj častejšie.

Anglické muffiny na tanieri

Typy a triky

  • Teba sa pripraviť na to, že cesto je veľmi lepkavé. Preto je potrebné hojne múčiť. Pracovnú dosku odporúčam pomúčiť hrubou múkou. Na vykrajovátko je zas dobrá múka hladká. Odporúčam prejsť ho mokrým prstom, aby sa muka na začiatku prichytila. Potom “namáčat” v muke pred každým vykrojením.
  • Na vykrajovanie odporúčam kruh o priemere šesť až osem centimetrov. Môže byť aj pohár alebo hrnček, ale lepšie je niečo, čo nemá dno. Ako som vravel, cesto je lepkavé a keď sa prichytí, jednoduchšie sa z vykrajovátka vytlačí.
  • Je možné, že hlavne zo začiatku sa bude treba pri vykrajovaní a manipulácii s cestom obrniť trpezlivosťou.
  • Muffiny podľa tohoto receptu  sa dajú robiť aj bez miesenia. Čim menej miesenia, tým sa viac podobajú lokši, ale sú jemnejšie a majú väčšie bubliny vo vnútri, do ktorých sa môže napchať maslo alebo napríklad holandská omáčka. Premiesené sú zase estetickejšie, pretože lepšie držia tvar. V recepte valím strednú cestu krátkeho premiesenia na úvod.
  • Po vyklopení cesta na pracovnú dosku ho už nemiesime a pracujeme s ním čo najšetrnejšie, aby sa nenarušili spomínané bubliny. Pri jeho rozťahovaní na potrebnú hrúbku cesto nepritláčame, ale podoberieme zospodu a naťahujeme.
  • Keď odpočívajú, je dobre cesto a muffiny zakrývať, aby nezaschli. Môže byť ale problém s ich lepkavosťou, preto sáčok ani utierka nie sú na doske veľmi dobre. Lepšie je podla možnosti ich zakryť misou alebo pokrievkou tak, aby sa cesta nedotýkala. Poprípade ich pomúčiť aj zvrchu, aby sa na utierku neprichytili.
  • Pred pečením je dobré z muffinov oprášiť prebytočnú múku. Mne sa najviac osvedčila kombinácia oprašovania rukou za súčasného fúkania.

Recept na 6-10 kusov

  • 400g polohrubej muky
  • balíček práškového droždia (7-10g)
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • 150ml mlieka
  • 1 PL masla
  • 1 ČL medu
  • 150ml vody

Cesto sa pripravuje deň dopredu. Múku, droždie a soľ zmiešame v mise. Mlieko, maslo a med dáme do vhodnej nádoby a trocha zohrejeme v mikrovlnke alebo na platni, aby sa maslo a med rozpustili. Premiešame a pridáme k muke. Potom pridáme aj vodu. Na úvod nie všetku, tak pätinu si necháme a potom pridáme podľa potreby. Cesto má byť skôr redšie. Jemne miešame lyžicou alebo varechou a keď je všetko premiešané, ešte asi 20 sekúnd premiesime. Zakryjeme a necháme cez noc kysnúť pri izbovej teplote. Ráno cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a opatrne ponaťahujeme do plátu asi 2cm hrubého. Zakryté necháme asi 10 minút odpočinúť. Šesť až osem centimetrovým vykrajovátkom vykrajujeme muffiny. Zvyšky tiež sformujeme do muffinu. Zakryjeme a necháme ešte asi 30-45 minút podkysnúť.

Predhrejeme väčšiu panvicu s pokrievkou. Keď je dostatočne teplá, ale nie úplne horúca, postupne tam ukladáme muffiny tak, aby medzi nimi bolo asi 1-2cm priestoru. Pred uložením na panvicu oprášime prebytočnú múku. Zakryjeme a pečieme nasucho asi 3 až 4 minúty na strednom plameni. Para, ktorá sa tvorí pod pokrievkou, pomáha muffiny piecť rovnomerne. Občas pozrieme, ako sú pripečené zospodu. Keď sa nám zdajú primerane upečené, obrátime ich a zakryté ďalej pečieme z druhej strany ešte asi 3 minúty. Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.

Uložiť trvalý odkaz.