Recept na vajcia Benedikt

Vajcia Benedikt so šunkou

Vajcia Benedikt, alebo tiež benediktínske vajcia, sú klasika raňajok a nedeľných brunchov.  Teda aspoň tých hotelových a reštauračných. Ale je jednoduché (aj keď trocha pracné) si ich pripraviť aj doma. Asi by som ich nerobil každý deň, ale pre výnimočné a sviatočne chvíle sú výborné. Existuje mnoho variácii tohoto receptu, ale klasika je vcelku jednoznačná. Anglický muffin, opražená šunka, poprípade slanina, pošírované vajce a holandská omáčka. Čo sa pečiva týka, anglický muffin je ideálny, pretože… Čítať ďalej

Recept na holandskú omáčku

Holandská omáčka na vajci benedikt

Holandská omáčka je jednoduchá omáčka z vaječného žĺtka, masla a pár prísad na dochutenie. Dala by sa nazvať aj teplou majonézou. Na internete som videl, že sa s jej prípravou spája istá dávka obáv. Ževraj je ťažká na prípravu a že je ľahké ju pokaziť. Kdesi o nej dokonca písali ako o nočnej more kuchárov. Ale stačí si dať pozor na pár detailov a jej príprava bude celkom jednoduchá. Je pravda, že keď som ju… Čítať ďalej

Ako si pripraviť prepustené maslo (ghí) – fotopostup

Pohár s prepusteným maslom

Prepustené maslo je na Slovensku používané už oddávna, aj keď v súčasnej dobe jeho použitie trocha ustúpilo do úzadia. Maslo sa kedysi prepúšťalo hlavne z praktických dôvodov. Prepustené sa dá uchovávať pri izbovej teplote oveľa dlhšie ako klasické maslo (kedysi neboli chladničky) a dá sa použiť pri podstatne vyššej teplote ako klasické maslo bez toho, aby sa spálilo. Pokojne aj cez dvesto stupňov, takže sa dá použiť aj na vyprážanie. Obe tieto výhody pochádzajú z… Čítať ďalej

Kuracie prsia Kyjev

Kuracie prsia Kyjev

Kuracie prsia Kyjev (po anglicky chicken Kiev) sú rezne z kuracích pŕs plnené maslom a vyprážané alebo upečené v trojobale. Maslo je skoro vždy dochucovane petržlenom a cesnakom, ale nie je to nutné. Pôvod tohto receptu siaha do devätnásteho storočia a je to kombinácia ruskej a francúzskej kuchyne. Tradične sa pripravuje z kuracích pŕs aj s kožou a kosťou, niekedy dokonca s ramennou kosťou z krídla. V súčasnosti sa ale väčšinou pripravuje z pŕs bez… Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo… Čítať ďalej