Ako si pripraviť prepustené maslo (ghí) – fotopostup

Pohár s prepusteným maslom

Prepustené maslo je na Slovensku používané už oddávna, aj keď v súčasnej dobe jeho použitie trocha ustúpilo do úzadia. Maslo sa kedysi prepúšťalo hlavne z praktických dôvodov. Prepustené sa dá uchovávať pri izbovej teplote oveľa dlhšie ako klasické maslo (kedysi neboli chladničky) a dá sa použiť pri podstatne vyššej teplote ako klasické maslo bez toho, aby sa spálilo. Pokojne aj cez dvesto stupňov, takže sa dá použiť aj na vyprážanie. Obe tieto výhody pochádzajú z… Čítať ďalej

Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Rozkrojená plnená paprička jalapeno

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je… Čítať ďalej

Recept na škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová… Čítať ďalej

Kuracie prsia Kyjev

Kuracie prsia Kyjev

Kuracie prsia Kyjev (po anglicky chicken Kiev) sú rezne z kuracích pŕs plnené maslom a vyprážané alebo upečené v trojobale. Maslo je skoro vždy dochucovane petržlenom a cesnakom, ale nie je to nutné. Pôvod tohto receptu siaha do devätnásteho storočia a je to kombinácia ruskej a francúzskej kuchyne. Tradične sa pripravuje z kuracích pŕs aj s kožou a kosťou, niekedy dokonca s ramennou kosťou z krídla. V súčasnosti sa ale väčšinou pripravuje z pŕs bez… Čítať ďalej