Škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová…

Čítať ďalej

Zapiekanka

Zapiekanka je teraz už tradičné poľské fastfoodové jedlo. Jeho história siaha do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Keď si u nás ľudia užívali výdobytky komunizmu, ako strieľanie ľudí na hraniciach a posielanie nepohodlných do uránových baní, poľskí komunistickí vládcovia sa rozhodli povoliť svojim poddaným drobné podnikanie. A jedným z druhov tohoto podnikania boli aj malé stánky s rýchlym občerstvením. Tie ponúkali jedlá ako zapiekanky, pečené klobásy, ovarové kolená alebo držkovú polievku. Samotná zapiekanka je veľmi jednoduché…

Čítať ďalej

Hamburger so zlatou Nivou, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Hamburger so syrom Stilton, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Tento hamburger je výborná alternatíva ku klasickému hamburgeru. Snúbi sa v ňom výrazná chuť a slanosť syra s modrou plesňou so sladkosťou karamelizovanej cibuľky ako sprievod ku šťavnatej hovädzine. Ako zaujímavosť v tomto recepte použijem sušený kečup alebo, ako sa to často označuje v angličtine, kečupovú kožu (ketchup leather). Je to kečup pomaly vysušený v rúre a narezaný na plátky podobne ako tavený syr. Podľa ľudí, ktorí tento spôsob podávania vymysleli, rieši kečupová koža „problém“ s…

Čítať ďalej

Grilované špízy z kuracích srdiečok

Kuracie srdcia sú tradičná surovina v brazílskom grilovaní podávané ako predjedlo. Takisto je to jedno z jedál, ktoré spadajú pod japonské grilované kuracie špízy Yakitori. Pripraviť si špíz z kuracích srdiečok je veľmi jednoduché. Stačí ich marinovať asi pol hodiny, dať na samotný špic, či už drevený alebo kovový, a ugrilovať. Na marinádu môžeme použiť všetko od výmyslu sveta. Stačí jednoducho. Olej, trocha octu, soľ, čierne korenie a cesnak alebo cibuľu. Možno ešte nejakú tu bylinku alebo…

Čítať ďalej

Pomaly pečené trhané morčacie stehno

Trhané morčacie stehno je zdravšia alternatíva k trhanému bravčovému, aj keď som si to  nikde neoveroval. Takže to berte s rezervou, tak ako všetko, čo čítate na internete 🙂 Čo sa týka morčacích stehien, má takáto príprava ešte jednu veľkú výhodu: v morčacích stehnách je veľmi veľa šliach. Tie sa po pomalom upečení dajú jednoducho vybrať. Samotné mäso sa potom dá použiť na veľa spôsobov. Dve morčacie stehná vystačia asi na tri porcie. Recept 2…

Čítať ďalej

Palacinky s maslovou tekvicou, syrom s modrou plesňou a medom

Máme sezónu tekvíc, tak prečo si nespraviť palacinky plnené korenenou pastou z pečených maslových tekvíc? Pre bohatšiu chuť pridáme trocha syra s modrou plesňou a med. Je to veľmi dobrý a jednoduchý recept a ak si tekvicovú pastu spravíte pikantnejšiu, tieto palacinky zahrejú človeka počas chladných jesenných dní. Recept stredne veľká maslová tekvica asi 100g syra s modrou plesňou (Niva, Roquefort, …) dve lyžičky medu čajová lyžička mletého koriandru čajová lyžička sušeného zázvoru pol čajovej…

Čítať ďalej

Klasický hamburger

Cheeseburger so šalátom coleslaw

Klasický hamburger je recept, ktorý sa dá pripraviť jednoducho, či už na panvici alebo na grile. Ak máme všetky suroviny, dá sa jeho príprava zvládnuť za 20 až 30 minút, takže si ho môžeme pripraviť ako rýchlu večeru. Recept hovädzie mäso – 150 až 250 gramov na porciu soľ mleté čierne korenie ďalšie koreniny podľa chuti (viď nižšie v texte) tatárska omáčka kečup barbecue omáčka, horčica alebo pálivá omáčka podľa chuti paradajky kyslé uhorky ľadový šalát…

Čítať ďalej

Flammkuchen a domáce crème fraîche

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus…

Čítať ďalej

Čínske placky s jarnou cibuľkou

Veľmi zaujímavé a jednoduché jedlo vhodné k pivným posedeniam a všeobecne ako pohostenie. Je to placka z obyčajného cesta z múky a vody, plnená jarnou cibuľkou. Vďaka spôsobu prípravy vznikne vrstvené cesto podobné lístkovému. Toto jedlo sa v Číne predáva ako pouličné rýchle občerstvenie a existujú dva základne typy. Tenšie a chrumkavé, a hrubšie a nadýchanejšie. V tomto článku so dozviete postup na prípravu chrumkavej verzie. Názov tejto tradičnej čínskej placky (v čínštine 蔥油餅 –…

Čítať ďalej