Hamburger so zlatou Nivou, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Tento hamburger je výborná alternatíva ku klasickému hamburgeru. Snúbi sa v ňom výrazná chuť a slanosť syra s modrou plesňou so sladkosťou karamelizovanej cibuľky ako sprievod ku šťavnatej hovädzine. Ako zaujímavosť v tomto recepte použijem sušený kečup alebo, ako sa to často označuje v angličtine, kečupovú kožu (ketchup leather). Je to kečup pomaly vysušený v rúre a narezaný na plátky podobne ako tavený syr. Podľa ľudí, ktorí tento spôsob podávania vymysleli, rieši kečupová koža „problém“ s rozmočenou žemľou. Teda burger si občas dávam, ale nevedel som, že takýto problém existuje. A asi nie som jediný. V tomto článku si môžete prečítať, čo takéto umelé vytváranie „problémov“ hovorí o našej civilizácií. Aj keď my na Slovensku v takýchto blbostiach ešte asi nie sme tak ďaleko (aspoň v to dúfam). V každom prípade je takáto príprava určite zaujímavá zmena, či už rieši nejaký ten problém alebo nie. Tak prečo to nevyskúšať?

Hamburger so zlatou Nivou, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Recept pre dve osoby

  • jedna veľká alebo dve stredné cibule
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • soľ, čierne korenie
  • kečup
  • 300 až 500 g mletej hovädziny, 150 až 250 gramov na porciu
  • asi 100g zlatej Nivy alebo iného syra modrou plesňou (Stilton, Gorgonzola, Roquefort …)
  • majonéza
  • paradajky
  • ľadový šalát
  • maslo
  • dve žemle
  • soľ, čierne korenie

Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Ale ak máte silikónovú podložku na pečenie, použite tú. Papier na pečenie totiž od kečupu trocha zvlhne a zvlní sa. Ale je to len kozmetická vec, v zásade to nevadí. Naň nanesieme vrstvu kečupu hrubú asi 2 milimetre.  Plochu kečupu volíme, tak aby plocha bola dostatočná na dve žemle. Sušíme v rúre pri teplote asi 70 stupňov. Trvá to hodinu a pol až dve a pol hodiny, takže to treba sledovať. Po usušení kečup stiahneme z papiera na pečenie a narežeme na plátky.

Podľa receptu na reliš z karamelizovanej cibuľky si z cibule, hnedého cukru, octu, soli a čierneho korenia pripravíme reliš. Cibuľu v tomto prípade krájame na mesiačiky. Takto nám bude reliš na hamburgeri lepšie držať, ako keby bola cibuľa nakrájaná na kocky. Reliš si môžeme kľudne pripraviť aj deň, dva dopredu, uložiť v chladničke a pred pridaním na hamburger ho na miernom ohni zohrejeme.

Mäso osolíme a okoreníme. Zľahka premiesime a tvarujeme karbonátky hrubé asi 2 cm. Grilujeme alebo pečieme na panvici z každej strany po 5 minút. Po otočení na druhú stranu poukladáme na karbonátky niekoľko hrudiek syra. Pár poznámok k ochucovaniu a pečeniu hamburgerov si môžete prečítať v našom recepte na klasický hamburger. Medzitým, ako sa hamburger pečie, rozrežeme žemle a obe ich polovice natrieme maslom. Opekáme na panvici do chrumkava. Necháme ich trochu vychladnúť. Spodnú polovicu natrieme tatárskou omáčkou, na ktorú položíme listy ľadového šalátu (alebo ho môžeme nakrájať na prúžky). Na šalát položíme plátky paradajok. Po dopečení karbonátky vyberieme a necháme ich niekoľko minút odstáť, aby sa rozložili šťavy. Potom hamburger dokončíme položením sušeného kečupu, karbonátky so syrom a cibuľového relišu. Hneď podávame.

K tomuto hamburgeru sa výborne hodia silnejšie imperiálne stouty a baltické portre.

Uložiť trvalý odkaz.