Reliš z karamelizovanej cibuľky s balsamicom

5
(3)

Jedným z obľúbených relišov je reliš z karamelizovanej cibuľky. Je to veľmi jednoduchá a univerzálna príloha a na internete nájdete aspoň 10 receptov na každý prst. Možnosti variácie sú nespočetné. Tu ponúknem asi najjednoduchšiu verziu, ktorá sa dá použiť ako základný recept. Od neho sa potom môže človek odpichnúť a prispôsobiť si ho svojim chutiam.

Reliš z karamelizovanej cibuľky

Recept (na asi 360g relišu)

  • 50g masla
  • 550g cibule (asi sedem stredne veľkých cibúľ), môže byť žltá alebo červená
  • 100g cukru
  • 25ml balsamica
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Cibuľu rozdelíme na štvrtiny a pokrájame na tenšie plátky alebo na kocky. Ak cibuľu pokrájate na plátky, reliš bude súdržnejší, takže napríklad nebude tak vypadávať zo sendvičov. Nakrájanie na kocky je lepšie, ak chceme reliš použiť ako dip. Maslo rozpustíme na väčšej panvici a pridáme cibuľu. Jemne posolíme a dusíme na miernom ohni do polomäkka asi 20 minút. Občas premiešame. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a za občasného miešania ďalej dusíme asi  10 minút. Pridáme balsamico a podusíme ešte asi 10 až 20 minút, kým sa voda nevyparí. Na záver okoreníme čiernym korením a soľou, poprípade pridáme cukor alebo balsamico na doladenie sladkosti a kyslosti.

Proces varenia relišu

Proces varenia relišu

Tento základný recept je univerzálny a ponúka nekonečné možnosti na variácie. Časté je napríklad pridávanie červeného vína alebo rôznych ďalších korení. Skúste napríklad drvené horčičné semená alebo tymián. Kto nie je veľmi na sladké, môže pridať menej cukru. Ja pri varení tohoto relišu improvizujem a pridávam prísady len tak od oka a korenie podľa toho ako mi napadne.  Skúste zladiť reliš s jedlom ku ktorému sa podáva. Napríklad ku kačke na pomarančom by som skúsil pridať do relišu spolu s balsamicom aj pomarančovú šťavu.

Takto uvarený reliš by mal v chladničke vydržať aspoň týždeň. Dá sa aj zavárať do pohárov a uskladniť dlhodobo.

Reliš z karamelizovanej cibuľky so steakom

Vyskúšajte túto kombináciu: Steak z hovädzej roštenky s relišom z karamelizovanej cibuľky a pivom Chimay rouge

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.