Domáce praclíky – recept a návod na pletenie

4.5
(10)

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale napríklad aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky.

Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz sú spájané s pôstom a Veľkou nocou. Obľúbené sú aj nemeckých pivných záhradách, hlavne v Bavorsku. V niektorých nemeckých mestách majú praclíky dokonca aj svoje festivaly.     Praclíky

Chémia praclíkov

V tejto sekcii si môžete prečítať, prečo sa praclíky pripravujú, tak ako sa pripravujú, alebo môžete preskočiť rovno na recept nižšie. Praclíky a iné lúhové pečivo sa pred pečením chvíľu varia v zásaditom roztoku. To môže byť vo vode rozpustený lúh, sóda (uhličitan sodný) alebo sóda bikarbóna (hydrogénuhličitan sodný). Cieľom varenia je vytvoriť na povrchu zásadité prostredie, aby sa podporila Maillardová reakcia. Táto reakcia je to, čomu vďačíme za chuť, vôňu a farbu pri pečených mäsách alebo pekárenských výrobkoch.

Pri praclíkoch platí, že čím zásaditejší roztok, tým lepšia farba a chuť. Najnižšiu zásaditosť má sóda bikarbóna, vyššiu sóda a najvyššiu má lúh. Ten je ale určený pre profesionálnu výrobu a ľudí, ktorí naozaj vedia, čo robia. V domácom prostredí postačí aj sóda bikarbóna, ktorá je najdostupnejšia.

Pred samotným pečením sa praclíky posypávajú soľou. Najlepšia je na to takzvaná praclíková soľ. Je to hrubozrnná soľ, ktorá sa vyrába stláčaním malých čiastočiek soli. Tá má tú výhodu, že nie je taká tvrdá ako klasická hrubozrnná soľ.

Recept

Cesto na 10 praclíkov:

  • 500g hladkej múky
  • 70g rozpusteného masla (nie veľmi horúceho)
  • asi 300ml vlažnej vody (množstvo závisí od konkrétnej múky)
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 lyžica cukru
  • polovicu droždia

Na varenie:

  • 1 liter vody
  • 60g sódy bikarbóny

Droždie a cukor rozpustíme vo vlažnej vode a necháme chvíľu postáť, aby sa droždie naštartovalo. Pridáme múku, maslo a soľ a premiesime. Prikryté necháme vykysnúť asi 15 minút. Cesto po vykysnutí vysypeme na trocha pomúčenú dosku, znovu premiesime a rozdelíme na 10 rovnakých dielov (podľa toho, aké veľké alebo bucľaté praclíky chceme, to môže byť 6-12 dielov). Z tých vytvarujeme malé bochníčky. Tie na ktorých nepracujeme, môžeme zakryť mokrou utierkou.

Z bochníčkov postupne šúľame dlhé valčeky, ktoré tvarujeme do tvaru praclíka. Najprv ohneme do tvaru písmena U, nožičky prekrížime a potom ešte raz. Uzlík preložíme dovnútra a konce prilepíme na bruško praclíka. Valček môžeme šúľať rovnomerne alebo môžeme stred nechať trocha hrubší, čím dosiahneme väčšie bruško praclíka. V takomto prípade sa do bruška zvykne po varení spraviť zárez. V prvom prípade sa cesto prepečie rovnomernejšie, druhý je zase vhodnejšie na rozkrojenie a obloženie plnkou.

Pletenie praclíku

Postup pletenia praclíku. V poslednom riadku je alternatívna možnosť ukončenia, keď vzniknú len dva otvory.

Pár tipov k tvarovaniu praclíkov. Tvarovanie potrebuje trocha cviku, takže, ak prvé praclíky nevyzerajú ideálne, netreba sa nechať odradiť :). Je lepšie dosku nemúčiť prehnane, je potrebné aby sa cesto šúľalo, nie len šmýkalo po múke. Ak jednotlivé časti cesta spolu nedržia, je možné ich na styčných plochách trocha potrieť vodou.

Medzi tým necháme zovrieť vodu a pridáme do nej sódu bikarbónu. Pozor, voda pri sypaní sódy pení. Vo vriacej vode postupne varíme praclíky vrchnou stranou dole, každý asi 30 sekúnd. Vyberáme ich dierovanou obracačkou a ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Môžeme na brušku praclíkov spraviť zárez, posypeme soľou alebo inou posýpkou podľa chuti a dáme na 18 až 20 minút piecť do rúry predhriatej na 180°C.

Obložený praclík

Obložený praclík – tradičné nemecké rýchle občerstvenie.

Variácie

Okrem soli sa praclíky tradične posypávajú makom, sezamom, slnečnicovými alebo tekvicovými semiačkami, syrom alebo kúskami slaninky. Môžete tiež vyskúšať aj niektorú z týchto menej tradičných kombinácii:

  • Strúhaný parmezán/Grana padano zmiešaný s granulovaným cesnakom v pomere 3 lyžice parmezánu, jedna čajová lyžička cesnaku (alebo podľa chuti).
  • Kyslá smotana zmiešaná s najemno posekanou cibuľou (žltú, červená by mohla smotanu sfarbiť do modra) a podľa chuti dosolená (2 lyžice smotany na jedenu čajovú lyžičku nasekanej cibule).
  • Paradajková omáčka (napríklad kečup 🙂 ) a na to oregano. Môžete pridať aj syr a máte pizzové praclíky.
Ochutené praclíky

Ochutené praclíky

Praclíky sú výborné len tak pomastené maslom, ale môžete si k ním pripraviť rôzne omáčky a dipy. Môj obľúbený je jednoducho zmiešaná crème fraîche alebo kyslá smotana s najemno posekanou červenou cibuľkou a posolené. V jednoduchosti je krása. Vyskúšajte tiež tradičnú bavorskú hermelínovú nátierku Obatzda.

Praclík namáčaný do smotany

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.