Hermelínová nátierka Obatzda

0
(0)

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo čerstvý syr, spolu s hojnou dávkou mletej papriky, rasce a cibule, aby sa zjemnila. Podáva sa so spomínanými praclíkmi alebo chlebom, cibuľou a inými prílohami populárnymi pri brotzeite, ako je napríklad reďkvička. Kto che mať svoju obatzdu ešte výraznejšiu, môže namiesto hermelínu použiť syr Limburger. Celkovo je obatzda jednoduché a univerzálne jedlo a ak máte doma hermelín a maslo, môžete si ho rýchlo pripraviť kedykoľvek. Dobre sa tiež hodí, keď príde nečakaná návšteva.

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Recept

  • 2 kusy 125g camembert (Hermelín, Plesnivec, …), vyzretý
  • 100g čerstvého syra alebo nátierky z čerstvého syra (Lučina a podobne)
  • 100g masla
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • čili alebo pálivá paprika podľa chuti
  • 1 lyžička drvenej rasce (voliteľné)
  • najemno nasekaná červená cibuľa
  • mlieko alebo pšeničné pivo podľa potreby
  • cibuľové krúžky alebo pažítka na dozdobenie

Hermelíny rozmiešame s maslom a čerstvým syrom. Najjednoduchšie je to spraviť rukami. Hermelínová kôrka by mala byť rozdrvená na malé kúsky. Je možné použiť len maslo alebo len čerstvý syr. Podľa potreby pridáme mlieko alebo pšeničné pivo na zriedenie. Konzistencia pomazánky by mala byť skôr redšia ako hustá, aj keď nie je dobré, keď sa rozteká. Pridáme koreniny a nasekanú cibuľu. Tradične sa pridáva aj rasca, či už celá alebo drvená, ale kto ju nemá rád, môže ju vynechať. Obatzda sa podáva na cibuľových krúžkoch, najlepšie s praclíkmi alebo lúhovými rožkami a samozrejme pivom.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.