Recept na vajcia Benedikt

Vajcia Benedikt so šunkou

Vajcia Benedikt, alebo tiež benediktínske vajcia, sú klasika raňajok a nedeľných brunchov.  Teda aspoň tých hotelových a reštauračných. Ale je jednoduché (aj keď trocha pracné) si ich pripraviť aj doma. Asi by som ich nerobil každý deň, ale pre výnimočné a sviatočne chvíle sú výborné. Existuje mnoho variácii tohoto receptu, ale klasika je vcelku jednoznačná. Anglický muffin, opražená šunka, poprípade slanina, pošírované vajce a holandská omáčka. Čo sa pečiva týka, anglický muffin je ideálny, pretože… Čítať ďalej

Recept na holandskú omáčku

Holandská omáčka na vajci benedikt

Holandská omáčka je jednoduchá omáčka z vaječného žĺtka, masla a pár prísad na dochutenie. Dala by sa nazvať aj teplou majonézou. Na internete som videl, že sa s jej prípravou spája istá dávka obáv. Ževraj je ťažká na prípravu a že je ľahké ju pokaziť. Kdesi o nej dokonca písali ako o nočnej more kuchárov. Ale stačí si dať pozor na pár detailov a jej príprava bude celkom jednoduchá. Je pravda, že keď som ju… Čítať ďalej

Španielska zemiaková tortilla

Španielska zemiaková tortilla alebo tiež španielska omeleta je veľmi jednoduché, ale pritom chutné jedlo. V najčistejšej a najtradičnejšej podobe sú to len zemiakové plátky usmažené s rozšľahanými vajcami. Ale často sa pridáva tiež cibuľa. A v podstate možno pridať, čo má človek práve poruke a na čo má chuť. Preto je to výborný recept na zužitkovanie rôznych zvyškov jedál. Netreba si ju ale mýliť s kukuričnými alebo pšeničnými tortillami, čo sú chlebové placky. Španielska tortilla… Čítať ďalej

3 recepty na plnené vajcia

Zmes rôznych plnených vajec

Plnené vajíčka (v angličtine deviled eggs, teda voľne preložené diabolské vajíčka) sú jednoduché a chutné pohostenie. A, ak máte vajíčka dopredu uvarené a olúpané, aj rýchle na prípravu. Dajú sa jedno pripraviť pridaním majonézy, horčice a kyslých uhoriek. Ak však chcete niečo zaujímavejšie, vyskúšajte niektorý z týchto receptov.     Plnené vajcia s Nivou a slaninkou 6 vajec uvarených natvrdo 100g Nivy alebo iného syra s modrou plesňou 50g prerastenej slaniny 4 lyžice kyslej smotany… Čítať ďalej

Recept na škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová… Čítať ďalej