Recept na nakladané slepačie a prepeličie vajíčka

4.8
(4)

Nakladané jedlá patria k obľúbeným krčmovým a pivným špecialitám. Či už sa jedná o nakladaný syr a hermelín alebo utopence. V anglosaských krajinách sú v puboch obľúbené aj nakladané vajíčka, hoci, u nás ich veľmi nevidieť. Je jednoduché si domyslieť, prečo sú nakladané jedlá také obľúbené. Ich príprava je jednoduchá a dá sa ich naraz pripraviť väčšie množstvo. Dajú sa dlho skladovať a sú teda vždy pripravené pre hostí podniku alebo nečakanú návštevu doma. A v neposlednom rade sú chutné a ponúkajú veľa variácii a priestoru na experimentovanie. A špeciálne pri vajíčkach sú niektoré kombinácie veľmi zaujímavé aj na pohľad. Podľa týchto receptov si môžete pripraviť aj fialové alebo žlté vajíčka. Nakladať sa takto dajú slepačie aj prepeličie vajíčka. Tie sú síce drahšie, ale tým že sú menšie, dajú sa použiť na rôzne jednohubky. Nakladané vajíčka sa napríklad hodia na škótske vajcia. Použitím prepeličích vajíčok, si takto pripravíme zaujímavú chuťovku.

Nakladané vajíčka v dvoch fľašiach

Postup

Všeobecný postup je jednoduchý. Vajíčka uvaríme natvrdo a olúpeme. Ja ich dávam do vriacej vody na desať až dvanásť minút (prepeličie okolo troch až štyroch minút), ale je jedno aký postup použijete. Olúpané vajcia dáme do umytej sklenenej nádoby s vrchnákom alebo zaváraninovej fľaše. Pripravíme si nálev z vody, octu, cukru a korenín. Presné zloženie niekoľkých nálevov nájdete nižšie. Všetky prísady niekoľko minút povaríme, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme na vajíčka. Z nálevu medzi vajíčka dáme aj kúsky korenia a zeleniny.

Nakladné prepeličie vajíčka vo fľaši

Nakladané prepeličie vajíčka

Jednohubky s nakladanými prepeličími vajciami

Nakladané prepeličie vajíčka sú výborná obloha na jednohubky

Recepty

Rozpisy sú písané na sedemdecovú až litrovú fľašu a osem vajíčok. V prípade menšej alebo väčšej fľaše stačí jednoducho zmenšiť alebo zväčšiť množstvo prísad pri zachovaní pomeru. Ak nakladáte prepeličie vajíčka, počítajte asi štyri prepeličie na jedno slepačie. Teda do veľkej fľaše sa vojde asi tak tridsať až tridsaťpäť prepeličích vajec.

Cviklové vajíčka

  • 1 menšia cvikla
  • 1 hrnček cviklového nálevu (namiesto vody, viď nižšie)
  • 1 hrnček jablčného octu
  • 1/3 hrnčeka cukru
  • 1 hviezdička badiánu
  • 1 čajová lyžička kardamónu
  • menšia cibuľka – nakrájaná na krúžky alebo nasekaná nadrobno

Cviklu môžeme použiť konzervovanú alebo čerstvú. Čerstvú ošúpeme, nakrájame na malé kolieska a varíme domäkka, asi 30-40 minút. Do nálevu na vajíčka použijeme buď vodu, v ktorej sme cviklu varili, alebo nálev z nakladanej cvikly.

Tieto vajíčka sú veľmi zaujímavé svojou fialovou farbou, ktorú im cvikla dáva. Za dva až tri týždne prenikne farba až do žĺtka. Okrem toho, že sa dajú jesť tak, ako sú, sú veľmi dobré aj na zdobenie obložených mís a do šalátov.

Feferónové vajíčka

  • 3/4 hrnčeka vody
  • 3/4 hrnčeka jablčného octu
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • strúčik cesnaku nasekaný na kolieska
  • 6 klinčekov
  • 1-2 nakrájané feferóny
  • 1/2 čajovej lyžičky oregana
  • menšia cibuľka – nakrájaná na krúžky alebo nasekaná nadrobno

Karí vajíčka

  • 3/4 hrnčeka vody
  • 3/4 hrnčeka jablčného octu
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • menšia cibuľka – nakrájaná na krúžky alebo nasekaná nadrobno
  • 1 čajová lyžička horčičného semena
  • 1 čajová lyžička kary

Tento nálev dá vajíčkam peknú žltú farbu. Na rozdiel od cviklových vajíčok, ale farba nepreniká do hĺbky, ale ostáva len na povrchu bielka.

Vajíčka s cesnakom a štvorfarebným korením

  • 3/4 hrnčeka vody
  • 3/4 hrnčeka jablčného octu
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • menšia cibuľka – nakrájaná na krúžky alebo nasekaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku
  • jedna a pól čajovej lyžičky štvorfarebného korenia

Nakladané vajíčka vo fľašiach

Tieto recepty sú len inšpiratívne a predpokladám, že každý si ich časom upraví podľa seba. Jednak pomer cukru a octu podľa svojej chuti a tiež si vytvorí zoznam svojich obľúbených korenín a zeleniny v náleve. Pri príprave sa dá aj jednoducho improvizovať.

Skladovanie

Zatvorené nádoby s vajíčkami skladujeme v chladničke. Na to aby chuť z nálevu prešla do vajíčok je potrebné minimálne niekoľko dní, ideálne aspoň týždeň. Čo sa týka maximálnej doby skladovania, niektoré zdroje uvádzajú až tri až štyri mesiace. Osobne mám odskúšané niečo cez tri týždne skladovania bez problémov. Viac mi zatiaľ nevydržali nezjedené 🙂

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.