Ovčí syr nakladaný v slanom náleve

3.3
(8)

Sezóna čerstvého ovčieho syra a bryndze je v plnom prúde. Sú ale ľudia, ktorým čerstvý ovčí syr nechutí (ako napríklad ja). Či už z dôvodu jeho konzistencie alebo chuti. Obe tieto vlastnosti sa dajú upraviť nakladaním. Bylinky, korenie, poprípade zelenina, sa postarajú o dochutenie. Čas strávený v náleve sa zase podpíše na zmene štruktúry syra. Sú v zásade dve možnosti, do čoho syr nakladať, a to olej alebo slaný nálev.

Ovčí syr nakladaný v slanom náleve

Obe možnosti majú svoje odlišnosti. Nakladaním do oleja syr stuhne. Na konzumáciu je pripravený asi po týždni, ale vydrží podstatne dlhšie, niektorí tvrdia, že až niekoľko mesiacov. Na druhej strane, syr naložený v slanom náleve mäkne a získava jemnú krémovú konzistenciu. Na jedenie je vhodný už po niekoľkých dňoch, ale asi tak po týždni sa pôsobením nálevu pomaly rozpúšťať (aspoň také sú moje skúsenosti).

Na internetoch sa dá nájsť mnoho receptov na nakladanie syra v oleji, stačí si vybrať. Receptov na nakladanie do slaného nálevu je už pomenej. Preto som sa rozhodol napísať tento článok. Nie je to vlastne ani ucelený recept. Skôr spísanie mojich nápadov a skúseností.

Z ponuky kníhkupectva Martinus


S čím syr nakladať

To podstatné na nakladaní syra je, že rôzne prísady, s ktorými je syr v náleve, ho obohatia svojou chuťou. Pri voľbe rôznych kombinácií je človek obmedzený len svojou fantáziou a chuťami, ktoré obľubuje. Môžete pridávať rôznu zeleninu, hlavne nakladanú:

  • čili papričky, baranie/kozie rohy a podobne
  • cibuľa a cesnak
  • olivy, kapary
  • sušené paradajky
  • sušená koreňová zelenina
  • rôzne iné

Ďalšia dôležitá vec je korenie, tu sa ponúka široký výber:

  • čierne korenie, štvorfarebné korenie a podobne
  • horčičné semienka
  • rozmarín, tymian, oregano, majoránka, bazalka, pažítka
  • horeuvedené v čerstvom stave
  • karí a rôzne orientálne korenia
  • provensálske korenie
  • hubové korenie
  • a ďalšie

A v neposlednom rade tu je nálev. Základom je voda a soľ. Ja používam dve čajové lyžičky na sedem decilitrov vody. Ale dá sa s tým experimentovať, nie každý má rád rovnako slané.  S obľubou pridávam aj sójovú omáčku, dá sa použiť aj worcesterská alebo čili omáčka. Treba pri tom ale rátať so slanosťou omáčky a ubrať trocha zo soli.

Ako na to

Ovčí syr narežeme na kocky so stranou zhruba jeden centimeter. Môžu byť aj trochu menšie, ale ideálne je, ak sú rovnomerné. Na primerane veľké kúsky narežeme aj zeleninu, ak nejakú pridávame. Do zaváraninového pohára dáme na dno vrstvu zeleniny a korenia. Do polovice naplníme kockami syra a zas posypeme korením a zeleninou. Naukladáme syr až pod okraj a zasypeme korením a zeleninou. Treba mať na pamäti, že nálev by mal všetky prísady zaliať. Odložíme na niekoľko dni do chladničky.

Po odležaní je to výborná príloha na šalát alebo k pečenému mäsu. Veľmi chutný je takýto syr len tak s chlebom.
Na zapitie sa k nemu hodia skôr ľahké pivá ako, napríklad saison alebo pšeničné pivo, ale konkrétny výber závisí to aj od toho s čím je syr nakladaný.

Inšpirácia

Pre inšpiráciu pridávam niekoľko kombinácií, ktoré sú vyobrazené na úvodnej fotografii. Sú to: korenie štyroch farieb plus čili; rozmarín, čili a sójová omáčka a nakoniec červená cibuľa, cesnak a čili. Pri poslednej menovanej kombinácii boli použitá čerstvá cibuľa a cesnak. Slaný nálev zjemnil ich chuť, pričom stále ostali chrumkavé.
A kombinácia, ktorú používam najčastejšie, sú čili papričky, štvorfarebné korenie, horčičné semeno, plus sójová omáčka ako súčasť nálevu.

Záverom

Nakladanie čerstvého ovčieho syra do slaného nálevu je výborná alternatíva k nakladaniu do oleja. Neuchová síce syr na tak dlho, ale syr je vhodný na konzumáciu skôr a má jemnú krémovú konzistenciu.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.