Tri krát plnené vajcia

Zmes rôznych plnených vajec

Plnené vajíčka (v angličtine deviled eggs, teda voľne preložené diabolské vajíčka) sú jednoduché a chutné pohostenie. A, ak máte vajíčka dopredu uvarené a olúpané, aj rýchle na prípravu. Dajú sa jedno pripraviť pridaním majonézy, horčice a kyslých uhoriek. Ak však chcete niečo zaujímavejšie, vyskúšajte niektorý z týchto receptov.     Plnené vajcia s Nivou a slaninkou 6 vajec uvarených natvrdo 100g Nivy alebo iného syra s modrou plesňou 50g prerastenej slaniny 4 lyžice kyslej smotany…

Čítať ďalej

Škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová…

Čítať ďalej

Kuracie krídelká Buffalo

Klasické kuracie krídelká Buffalo

Kuracie krídelká Buffalo sú v podstate veľmi jednoduchý recept. Fritované krídelká sa polejú zmesou rozpusteného masla a pikantnej omáčky, a podávajú sa so stopkovým zelerom a nivovým dipom. Klasické Buffalo krídelká sa pred fritovaním nijako neochucujú ani neobaľujú. Žiadna múka, strúhanka ani cestíčko. Ak to ale nemusíte mať až tak tradičné, ale zato to chcete o dosť zdravšie, môžete namiesto fritovaných skúsiť naše krídelka pečené v rúre. V tomto recepte ich použijete rovnako ako fritované. Len…

Čítať ďalej

Flammkuchen

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus…

Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale tiež Gerupfter, Angemachter a rôzne iné názvy) je tradičná bavorská hermelínová nátierka. Nájsť ju môžeme na Októberfeste alebo v bavorských pivárňach a pivných záhradách. Je to jednoduché a univerzálne jedlo a ak máte doma hermelín a maslo (alebo čerstvý syr), môžete si ho rýchlo pripraviť kedykoľvek. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa…

Čítať ďalej

Praclíky

Praclíky

Praclíky netreba predstavovať. Sú pečené na slano alebo na sladko a sú populárne hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, ale aj v Amerike, kam ich priviezli nemeckí prisťahovalci. V Nemecku sú veľmi populárne v rýchlom občerstvení, či už pomastené  maslom a pažítkou alebo obložené. Praclíky sú tam takmer vždy doprevádzané aj iným lúhovým pečivom, ako sú žemle a rožteky. Praclíky sa začali piecť už v rannom stredoveku, a v minulosti, a niekde ešte aj teraz sú…

Čítať ďalej

Chrumkavé kuracie krídelka pečené v rúre

Chrumkavé pečené krídelka na tanieri

Chrumkavé kuracie krídelka si spájame buď s grilovaním alebo s vyprážaním. Či už v trojobale alebo cestíčku. Existuje však aj oveľa jednoduchší recept, ktorý je rýchlejší a zdravší. Tento recept je taký jednoduchý ako sa len dá. Okrem krídel a soli tam ide iba jedna prísada – prášok do pečiva. Môže sa vám to zdať divné, ale výsledkom sú krásne chrumkavé kuracie krídelka. Okrem iného sa dajú použiť aj ako zdravšia, ale rovnako chutná, alternatíva…

Čítať ďalej

Čínske placky s jarnou cibuľkou

Veľmi zaujímavé a jednoduché jedlo vhodné k pivným posedeniam a všeobecne ako pohostenie. Je to placka z obyčajného cesta z múky a vody, plnená jarnou cibuľkou. Vďaka spôsobu prípravy vznikne vrstvené cesto podobné lístkovému. Toto jedlo sa v Číne predáva ako pouličné rýchle občerstvenie a existujú dva základne typy. Tenšie a chrumkavé, a hrubšie a nadýchanejšie. V tomto článku so dozviete postup na prípravu chrumkavej verzie. Názov tejto tradičnej čínskej placky (v čínštine 蔥油餅 –…

Čítať ďalej

Recept na nakladané vajíčka

Nakladané vajíčka v dvoch fľašiach

Nakladané jedlá patria k obľúbeným krčmovým a pivným špecialitám. Či už sa jedná o nakladaný syr a hermelín alebo utopence. V anglosaských krajinách sú v puboch obľúbené aj nakladané vajíčka, hoci, u nás ich veľmi nevídať. Je jednoduché si domyslieť, prečo sú všetky tieto nakladané jedlá také obľúbené. Ich príprava je jednoduchá a dá sa ich naraz pripraviť väčšie množstvo. Dajú sa dlho skladovať a sú teda vždy pripravené pre hostí podniku alebo nečakanú návštevu…

Čítať ďalej

Ovčí syr nakladaný v slanom náleve

Sezóna čerstvého ovčieho syra a bryndze je v plnom prúde. Sú ale ľudia, ktorým čerstvý ovčí syr nemusí chutiť (ako napríklad ja). Či už z dôvodu jeho konzistencie alebo chuti. Obe tieto vlastnosti sa dajú upraviť nakladaním. Bylinky, korenie, poprípade zelenina, sa postarajú o dochutenie. Čas strávený v náleve sa zase podpíše na zmene štruktúry syra. Sú v zásade dve možnosti, do čoho syr nakladať, a to olej alebo slaný nálev. Obe možnosti majú svoje odlišnosti.…

Čítať ďalej