Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je…

Čítať ďalej

Španielska zemiaková tortilla

Španielska zemiaková tortilla alebo tiež španielska omeleta je veľmi jednoduché, ale pritom chutné jedlo. V najčistejšej a najtradičnejšej podobe sú to len zemiakové plátky usmažené s rozšľahanými vajcami. Ale často sa pridáva tiež cibuľa. A v podstate možno pridať, čo má človek práve poruke a na čo má chuť. Preto je to výborný recept na zužitkovanie rôznych zvyškov jedál. Netreba si ju ale mýliť s kukuričnými alebo pšeničnými tortillami, čo sú chlebové placky. Španielska tortilla…

Čítať ďalej

Trikrát recept na plnené vajcia

Zmes rôznych plnených vajec

Plnené vajíčka (v angličtine deviled eggs, teda voľne preložené diabolské vajíčka) sú jednoduché a chutné pohostenie. A, ak máte vajíčka dopredu uvarené a olúpané, aj rýchle na prípravu. Dajú sa jedno pripraviť pridaním majonézy, horčice a kyslých uhoriek. Ak však chcete niečo zaujímavejšie, vyskúšajte niektorý z týchto receptov.     Plnené vajcia s Nivou a slaninkou 6 vajec uvarených natvrdo 100g Nivy alebo iného syra s modrou plesňou 50g prerastenej slaniny 4 lyžice kyslej smotany…

Čítať ďalej

Škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová…

Čítať ďalej

Hamburger so zlatou Nivou, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Hamburger so syrom Stilton, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom

Tento hamburger je výborná alternatíva ku klasickému hamburgeru. Snúbi sa v ňom výrazná chuť a slanosť plesivého syra so sladkosťou karamelizovanej cibuľky ako sprievod ku šťavnatej hovädzine. Ako zaujímavosť v tomto recepte použijem sušený kečup alebo, ako sa to často označuje v angličtine, kečupovú kožu (ketchup leather). Je to kečup pomaly vysušený v rúre a narezaný na plátky podobne ako tavený syr. Podľa ľudí, ktorí tento spôsob podávania vymysleli, rieši kečupová koža “problém” s rozmočenou žemľou.…

Čítať ďalej

Kuracie krídelká Buffalo

Klasické kuracie krídelká Buffalo

Kuracie krídelká Buffalo sú v podstate veľmi jednoduchý recept. Fritované krídelká sa polejú zmesou rozpusteného masla a pikantnej omáčky, a podávajú sa so stopkovým zelerom a nivovým dipom. Klasické Buffalo krídelká sa pred fritovaním nijako neochucujú ani neobaľujú. Žiadna múka, strúhanka ani cestíčko. Ak to ale nemusíte mať až tak tradičné, ale zato to chcete o dosť zdravšie, môžete namiesto fritovaných skúsiť naše krídelka pečené v rúre. V tomto recepte ich použijete rovnako ako fritované. Len…

Čítať ďalej

Grilované špízy z kuracích srdiečok

Kuracie srdcia sú tradičná surovina v brazílskom grilovaní podávané ako predjedlo. Takisto je to jedno z jedál, ktoré spadajú pod japonské grilované kuracie špízy Yakitori. Pripraviť si špíz z kuracích srdiečok je veľmi jednoduché. Stačí ich marinovať asi pol hodiny, dať na samotný špic, či už drevený alebo kovový, a ugrilovať. Na marinádu môžeme použiť všetko od výmyslu sveta. Stačí jednoducho. Olej, trocha octu, soľ, čierne korenie a cesnak alebo cibuľu. Možno ešte nejakú tu bylinku alebo…

Čítať ďalej

Klasický hamburger

Cheeseburger so šalátom coleslaw

Klasický hamburger je recept, ktorý sa dá pripraviť jednoducho, či už na panvici alebo na grile. Ak máme všetky suroviny, dá sa jeho príprava zvládnuť za 20 až 30 minút, takže si ho môžeme pripraviť ako rýchlu večeru. Recept hovädzie mäso – 150 až 250 gramov na porciu soľ mleté čierne korenie ďalšie koreniny podľa chuti (viď nižšie v texte) tatárska omáčka kečup barbecue omáčka, horčica alebo pálivá omáčka podľa chuti paradajky kyslé uhorky ľadový šalát…

Čítať ďalej

Flammkuchen a domáce crème fraîche

Flammkuchen, vo francúzštine tarte flambée (v oboch prípadoch to znamená koláč pečený v ohni), je koláč podobný pizzi pochádzajúci z Nemecko-Francúzskeho pohraničia, z oblasti Alsaska. Čo sa týka Nemecka, je rozšírený hlavne v západnom a južnom Nemecku. Je to vlastne obdoba pizze našich zemepisných šírok. (Kvôli jednoduchosti budem používať jeho nemecky názov – Flammkuchen -, aj keď ako pozerám na slovenských internetoch je známejší pod francúzskym názvom tarte flambée) Tradične je to tenký štvorcový kus…

Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo…

Čítať ďalej