Kuracie krídelká Buffalo sú v podstate veľmi jednoduchý recept. Fritované krídelká sa polejú zmesou rozpusteného masla a pikantnej omáčky, a podávajú sa so stopkovým zelerom a nivovým dipom. Klasické Buffalo krídelká sa pred fritovaním nijako neochucujú ani neobaľujú. Žiadna múka, strúhanka ani cestíčko. Ak to ale nemusíte mať až tak tradičné, ale zato to chcete o dosť zdravšie, môžete namiesto fritovaných skúsiť naše chrumkavé krídelka pečené v rúre. Použijú sa rovnako ako fritované. Len je to podľa mňa menej pracné, o dosť zdravšie a rovnako chutné a chrumkavé. Ale späť k tým klasickým.
Tento recept vznikol v šesťdesiatych rokoch v bare Anchor v meste Buffalo, ktoré sa nachádza blízko Erijského jazera v štáte New York. Zaujímavé je, že krídelká boli pôvodne ponúkané k pitiu zdarma, pretože sa používali len do vývaru alebo sa vyhadzovali.
Pár slov o omáčke
Buffalo omáčka na krídelka je zmesou rozpusteného masla, pálivej omáčky, trošky octu a štipky cesnaku. Ako pálivá omáčka sa tradične používa Franks red hot. Je to omáčka rovnakého typu ako Tabasco. Keďže to je u nás dostupnejšie, väčšina ľudí asi použije to. Treba si dať pozor na to, že aj Franks aj Tabasco majú omáčky špeciálne na Buffalo krídelka. Tie sú už predpripravené, s maslovou príchuťou a tak podobne. A čo je hlavné sú jemnejšie ako ich klasické pikantné omáčky a používajú sa tak ako sú. Ale u nás ich človek skoro nenájde. Čo sa týka výroby vlastnej omáčky, treba si odskúšať aký pomer masla a pikantnej omáčky vám vyhovuje. Niektoré recepty udávajú pomer jedna k jednej, ale podľa mňa by to bolo pre mnohých veľmi pikantné. Začal by som s jednou lyžicou Tabasca na päť lyžíc masla a pomaly zmes ochutnával a podľa potreby pridával ďalšie Tabasco. A pri ďalšej príprave použil tento pomer. Samotná zmes môže byť trocha pikantnejšia, ako je vaša komfortná zóna, pretože, keď sa použije na krídelka, jej pálivosť sa trocha zmierni.
Recept
- asi 1kg kuracích krídelok
- 5 lyžíc masla
- 1 lyžica Tabasca alebo podľa chuti
- podľa chuti pár kvapiek octu
- väčšia štipka granulovaného cesnaku
- štipka oregana
- 60g Nivy alebo iného syra s modrou plesňou
- 200g kyslej smotany (1 téglik)
- 3 lyžice majonézy
- čierne korenie, soľ
- 1 stopkový zeler
Kuracie krídelka opláchneme a odstránime zabudnuté pierka. Rozrežeme ich na jednotlivé časti a konce necháme do vývaru. Na krídelká Buffalo sa používajú iba dva vrchné diely. Tie osušíme a fritujeme pri 180 stupňoch asi 10 minút alebo dozlatista. Bude potrebné ich asi fritovať na viackrát, a preto, aby nám skoršie várky ostali teplé, môžeme ich dať na pekáč do rúry predhriatej na 50 stupňov.
Tesne pred dokončením poslednej várky si rozpustíme maslo a pridáme pikantnú omáčku a miešame pokým sa nespojí. Pridáme pár kvapiek octu, granulovaný cesnak a oregano. Ufritované krídelka zmiešame s omáčkou.
Tradične sa krídelká Buffalo podávajú so stopkami zelerom a nivovým dipom. Ten si pripravíme tak, že zmiešame kyslú smotanu, majonézu a nivu alebo iný syr s modrou plesňou roztlačený na malé kúsky. Podľa chuti dochutíme čiernym korením a soľou. Stopkový zeler stačí umyť a nakrájať na hranolčeky. Ale kto chce, môže odstrániť tuhé žilky, ktoré sa nachádzajú z vonkajšej strany.
Ku krídelkám Buffalo sa výborne hodí pivo, k mierne pikantným český ležiak, k ostrejším potom nejaká IPA.