Kuracie prsia Kyjev

1
(1)

Kuracie prsia Kyjev (po anglicky chicken Kiev) sú rezne z kuracích pŕs plnené maslom a vyprážané alebo upečené v trojobale. Maslo je skoro vždy dochucovane petržlenom a cesnakom, ale nie je to nutné. Pôvod tohto receptu siaha do devätnásteho storočia a je to kombinácia ruskej a francúzskej kuchyne. Tradične sa pripravuje z kuracích pŕs aj s kožou a kosťou, niekedy dokonca s ramennou kosťou z krídla. V súčasnosti sa ale väčšinou pripravuje z pŕs bez kostí a kože. V niektorých krajinách, napríklad Veľkej Británii, sa predávajú aj ako polotovar, tak ako u nás Cordon blue.

Treba priznať, že to nie je jednoduchý recept. Teda je jednoduchý, čo sa týka prísad. Ale je potrebná trocha zručnosti a trpezlivosti pri rolovaní mäsa okolo plnky. A tá robí ten rozdiel medzi obyčajným kuracím rezňom a kuracím Kyjev. Vďaka maslu bude mäsko jemné a šťavnaté. A kombinácia petržlenu a cesnaku rezeň prevonia a premení ho na nevšednú dobrotu.

Kuracie prsia Kyjev so zemiakmi

Recept

  • 4 kuracie prsia bez kože a kosti
  • 4 až 8 lyžíc masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, čierne korenie
  • hladká múka
  • dve vajcia
  • trocha mlieka alebo piva
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie

Prípravu tohoto receptu začneme ideálne deň vopred. Cesnak roztlačíme a spolu s petržlenovou vňaťou zmiešame s maslom. Pridáme štipku soli a vytvarujeme valček, ktorý zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí vyberieme maslo z chladničky a narežeme na štyri kúsky. Pri plnení kuracích pŕs máme dve možnosti. Buď ich priečne narežeme a vyklepeme na plátok, do ktorého maslo zabalíme. Alebo do mäsa narežeme kapsu, ktorú maslom naplníme. Vyberte si možnosť, ktorá sa vám zdá jednoduchšia. V oboch prípadoch mäso osolíme a okoreníme, a po naplnení vytvarujeme uzavretý balíček, tak aby maslo nebolo vidno, a teda aby pri pečení nevytieklo. Takto zrolované mäso zabalíme do potravinárskej fólie, každý kus oddelene a dáme cez noc do chladničky aby stuhlo a spojilo sa. Týmto sa nám mäso zároveň ochutí korením z plnky.

Na druhý deň mäso vyberieme z chladničky, odstránime z fólie a obalíme v trojobale. Teda najprv v múke, rozšľahanom vajíčku s trochou mlieka alebo piva, soľou a čiernym korením, a nakoniec v strúhanke. Vajíčko a strúhanku môžeme ešte raz zopakovať. Takto bude krusta pevnejšia a chrumkavejšia.

Pri tepelnej pripravené máme zase dve možnosti. Buď samotné pečenie alebo najprv vyprážanie v oleji a potom dopečenie v rúre. Prvá možnosť, teda len samotné pečenie, je jednoduchšia. Odporúčam ju, ak si nie ste istý tým, že by sa vám mäso pri vyprážaní nerozpadlo. Ako som vravel, nie je to na jednoduchý recept. A nie každému sa musí hneď na prvý krát podariť prsia dobre zabaliť. Takže ak sme sa rozhodli pre pečenie, pekáč vystelieme papierom na pečenie, poukladáme na neho rezne a jemne ich pokvapkáme olejom na vyprážanie. Takto dostaneme chrumkavejšiu krustu. Dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na asi 20 minút. Pri samotnom pečení ale nedostaneme až  takú chrumkavú krustu, ako keby sme kura najprv vyprážali v oleji. Takže ak sa rozhodneme pre vyprážanie, predhrejeme si olej, a jednotlivé rezne vypražíme z každej strany do zlatista. Potom preložíme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a dopekáme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 10 minút. Podávame so zemiakovým pyré.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.