Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Jalapeño poppers - plnené papričky Jalapeño

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je…

Čítať ďalej

Zapiekanka

Zapiekanka je teraz už tradičné poľské fastfoodové jedlo. Jeho história siaha do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Keď si u nás ľudia užívali výdobytky komunizmu, ako strieľanie ľudí na hraniciach a posielanie nepohodlných do uránových baní, poľskí komunistickí vládcovia sa rozhodli povoliť svojim poddaným drobné podnikanie. A jedným z druhov tohoto podnikania boli aj malé stánky s rýchlym občerstvením. Tie ponúkali jedlá ako zapiekanky, pečené klobásy, ovarové kolená alebo držkovú polievku. Samotná zapiekanka je veľmi jednoduché…

Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo…

Čítať ďalej