Recept na taco s mletým bravčovým a kyslou kapustou

Taco je mexický street food, kedy sa malé tortilly (asi 10 cm) plnia rôznymi plnkami. Tortilly môžu byť pšeničné alebo kukuričné, mäkké alebo tvrdé. V Mexiku sú častejšie mäkké tortilly, tvrdý variant – tie žlté “účka”, ktoré občas dostať v obchodoch – je skôr americký vynález. Tento recept je vcelku neautentický, dal by sa nazvať taco na slovenský spôsob. Opražené korenené bravčové mleté mäso sa podáva v tortillách s kyslou kapustou a červenou cibuľkou. Je… Čítať ďalej

Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Rozkrojená plnená paprička jalapeno

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je… Čítať ďalej

Recept na zapiekanku

Zapiekanka je teraz už tradičné poľské fastfoodové jedlo. Jeho história siaha do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Keď si u nás ľudia užívali výdobytky komunizmu, ako strieľanie ľudí na hraniciach a posielanie nepohodlných do uránových baní, poľskí komunistickí vládcovia sa rozhodli povoliť svojim poddaným drobné podnikanie. A jedným z druhov tohoto podnikania boli aj malé stánky s rýchlym občerstvením. Tie ponúkali jedlá ako zapiekanky, pečené klobásy, ovarové kolená alebo držkovú polievku. Samotná zapiekanka je veľmi jednoduché… Čítať ďalej

Hermelínová nátierka Obatzda

Hermelínová nátierka obatzda s praclíkmi a lúhovými rožtekmi

Obatzda (tiež Obazda alebo Obatzter, ale aj Gerupfter, Angemachter a rôzne iné lokálne názvy) je tradičná bavorská hermelínová pomazánka. Nájsť ju môžete na Októberfeste a často sa s ňou stretnete aj v bavorských pivárňach a pivných záhradách. To, že je výborná k praclíkom a pivu asi ani nemusím dodávať. Tento recept bol vymyslený pravdepodobne v 20. rokoch 20. storočia, aby sa zúžitkoval starší Camembert. Jeho chuť je už dosť výrazná, preto sa používa maslo alebo… Čítať ďalej