Zapiekanka

Zapiekanka je teraz už tradičné poľské fastfoodové jedlo. Jeho história siaha do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Keď si u nás ľudia užívali výdobytky komunizmu, ako strieľanie ľudí na hraniciach a posielanie nepohodlných do uránových baní, poľskí komunistickí vládcovia sa rozhodli povoliť svojim poddaným drobné podnikanie. A jedným z druhov tohoto podnikania boli aj malé stánky s rýchlym občerstvením. Tie ponúkali jedlá ako zapiekanky, pečené klobásy, ovarové kolená alebo držkovú polievku.

Zapiekanka

Samotná zapiekanka je veľmi jednoduché jedlo. Rozpolená bageta so smaženými hubami a syrom zapečeným navrchu, poliata kečupom a posekanou pažítkou. Aspoň takto si ju zo stánkov na poľských trhoviskách pamätám ja. Ale prísady, ktoré sa do nej pridávajú pred aj po zapekaní sú neobmedzené. Šunka, slanina, olivy, feta, ananás, opražená cibuľka a tak ďalej, a tak ďalej. Dole je recept na „základnú“ verziu, ale môžete si ho samozrejme upraviť podľa chuti a toho, čo máte práve poruke.

Recept

  • jedna bageta
  • 250g bielych šampiňónov (alebo iných húb vhodných na smaženie)
  • asi lyžica masla
  • asi 100g strúhaného tvrdého syra (gouda, eidam, oštiepok…)
  • kečup
  • nasekaná pažítka alebo opražená cibuľka
  • soľ, čierne korenie
  • iné voliteľné prísady (šunka, slanina, cibuľka, olivy….)

Šampiňóny očistíme a narežeme na menšie plátky. Na panvici rozpustíme maslo a huby opražíme domäkka. Podľa chuti môžeme pridať najemno nasekanú cibuľku. Osolíme a okoreníme čiernym korením. Necháme chvíľu vychladnúť.

Bagetu pozdĺžne rozrežeme. Na obe polovice rozdelíme opražené huby a štedro posypeme strúhaným syrom. Položíme na pekáč. Najlepšie na pekáč s roštom, aby sa zapiekanky nezaparili. Dáme do rúry predhriatej na 200°C, kým sa syr neroztopí a nedostane zlatú farbu. Najlepšie pod gril.

Po vybratí z rúry necháme chvíľu vychladnúť, polejeme štedrou dávkou kečupu a posypeme nasekanou pažítkou alebo opraženou cibuľkou.

Uložiť trvalý odkaz.