Engadinská orechová torta

Engadinská orechová torta alebo tiež graubundenská orechová torta, je torta (teda podľa mňa skôr koláč) z krehkého cesta naplnená nahrubo nasekanými karamelizovanými vlašskými orechmi. V nemčine sa nazýva Engadiner Nusstorte alebo tiež Bündner Nusstorte. Engadin je región vo švajčiarskom v kantóne Graubünden. Graubünden (alebo tiež Grisons) je kantón, teda spolková krajina Švajčiarska, susediaca s Rakúskom a Talianskom, a teda je Slovensku najbližšie. Ako napovedá dvojica jej názvov, torta vznikla síce v regióne Engadin, ale privlastňuje si ju celý kantón. Tvorí významnú časť produkcie miestnych pekárov a cukrárov hlavne tých menších. Kupuje sa ako suvenír a posiela sa do sveta aj poštou. To preto, lebo je veľmi trvanlivá a v komore vraj vydrží aj niekoľko mesiacov. Preto sa dobre hodí napríklad aj na Vianoce. Zvyčajne sa podáva ako zákusok ku káve alebo čaju. Ale určite sa hodí aj k nejakému doppelbocku alebo dubbelu.

Engadinská orechová torta

Recept na asi 26 centimetrovú tortu

  • 350g hladkej múky
  • 150g masla
  • 120g cukru
  • jedno vajce
  • trocha citrónovej kôry, čerstvej alebo sušenej
  • štipka soli
  • 220 g cukru
  • 250g nahrubo nasekaných orechov
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 2 lyžice medu
  • 50ml vody

Maslo, cukor, citrónovú kôru, vajce a soľ zmiešame na skoro hladkú masu. Postupne do nej pridávame múku, kým sa s maslom nespojí. Nemiesime. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky.

Do dostatočne veľkej panvice alebo hrnca dáme cukor s vodou a pomaly necháme rozpustiť. Nemiešame, len občas potrasieme panvicou a podľa potreby z kraja zoškrabujeme krustu. Keď zľahka zožltne, pridáme orechy a med. Chvíľu miešame a necháme spojiť. Prilejeme šľahačkovú smotanu izbovej teploty. Po jej pridaní môže krém vyzerať, že sa nepodaril. Ako taka žltá voda, ale to nevadí. Za občasného miešania ho necháme zhustnúť. To môže pokojne trvať aj 20 minúť. Potom necháme vychladnúť.

Na spodok formy na tortu dáme papier na pečenie a strany vymastíme maslom a pomúčime. Cesto vyberieme a oddelíme jednu tretinu, z ktorej vyvaľkáme kruh o priemere našej formy. Ten bude slúžiť ako vrch. Zo zvyšku vyvaľkáme kruh širší ako priemer formy, aby keď sa vloží do formy, vytvorili sa zároveň boky torty. Poprípade môžeme toto cesto rozdeliť  a vyvaľkať spodok torty a strany oddelene. V každom prípade keď máme formu vystlanú cestom, vlejeme do nej vychladnutý orechový karamel. Ten opatrne rovnomerne rozhrnieme a prikryjeme cestom. Kraje prehneme cez vrchné cesto a pritlačíme. Vidličkou vrch rovnomerne poprepichujeme, aby mala kade unikať para. Dáme piecť do rúry predhriatej na 190 stupňov na asi pol hodiny. Keď je torta upečená vyberieme ju z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a vyberieme z formy na rošt, aby vychladla úplne.

Uložiť trvalý odkaz.