Vajcia Benedikt, alebo tiež benediktínske vajcia, sú klasika raňajok a nedeľných brunchov. Teda aspoň tých hotelových a reštauračných. Ale je jednoduché (aj keď trocha pracné) si ich pripraviť aj doma. Asi by som ich nerobil každý deň, ale pre výnimočné a sviatočne chvíle sú výborné. Existuje mnoho variácii tohoto receptu, ale klasika je vcelku jednoznačná. Anglický muffin, opražená šunka, poprípade slanina, pošírované vajce a holandská omáčka. Čo sa pečiva týka, anglický muffin je ideálny, pretože nie je veľmi ťahavý a ľahko sa na tanieri krája. Ale môžete požiť pečivo, ktoré máte práve poruke. Či už žemľu, kaiserku alebo chlieb.
Postup na samotné vajcia Benedikt je jednoduchý, naskladáme všetky uvedené prísady na seba. Tu na stránke síce nájdete aj samostatný recept na holandsku omáčku a návod na prípravu pošírovaných vajec, ale uvediem ich aj tu. Ale len v základnej podobe, ktorá je vhodná na pre ľudí, ktorí ich už pripravovali. Ak jedno alebo druhé pripravujete prvýkrát, odporúčam si najprv prečítať aj samostatné recepty. Nájdete tam rady, ktoré vám môžu pomôcť pri príprave. Vyskúšajte tiež recept na anglické muffiny. Ten do tohoto receptu nezahrniem, pretože pre prípravu vajec Benedikt nie je vyslovene potrebný. Môžete použiť kupované mrazené alebo čerstvé muffiny, ak na nich naďabíte, alebo aj iné pečivo, poprípade chlieb. Ale vrelo odporúčam vyskúšať si upiecť vlastné muffiny. Je to jednoduché. A ako pri každom recepte, ak plánujete vajcia Benedikt na nejakú špeciálnu príležitosť, odporúčam vyskúšať si ich najprv “na nečisto”.
Typy a poznámky
- Ako som spomínal v návode na pošírovanie vajec, vajcia musia byť čo najčerstvejšie. Lepšie si budú držať tvar. To v praxi znamená, že je lepšie v supermarkete brať balenie vajec zo zadnej časti chladničky, kde by mali byť čerstvejšie. Spoznáme ich podľa neskoršieho dátumu spotreby. Samozrejme to tam netreba cele porozhadzovať len preto, že ja chcem čerstvé vajcia.
- Tradične sa na vajcia Benedikt používa chrbtová slanina (back bacon), čo je rez slaniny spolu s karé. Takú som u nás zatiaľ nevidel. Občas sa síce dá kúpiť tirolský Kareespeck, to je ale sušená šunka a na tento účel by bola podľa mňa tuhá. Preto odporúčam buď nejakú kvalitnú pečenú šunku alebo anglickú slaninu.
Recept
- 2 anglické muffiny alebo iné pečivo (kaiserky, chlieb)
- 2 až 6 plátkov pečenej šunky alebo anglickej slaniny (podľa veľkosti)
- 4 vajcia
- 2 vaječné žĺtka
- 100g prepusteného alebo 125g čerstvého masla
- 1 lyžička vínneho octu
- 2 lyžice vody (alebo podľa potreby)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- biele korenie (môže byť aj čierne, prípadne kajenská paprika)
- soľ
- ocot (ľubovoľný)
Pripravíme si holandskú omáčku. Na sporák pripravíme kastról s vodou na šľahanie v pare. Vodu privedieme do varu a stlmíme plameň, aby len pozvoľna bublala. Medzitým bez miešania zohrejeme maslo, aby sa rozpustilo.
Do vhodnej misy dáme žĺtka, lyžičku ocot, dve lyžice vody a väčšiu štipku soli. Metličkou žĺtka zľahka rozšľaháme, misu dáme na kastról s vodou a pokračujeme v šľahaní. Dávame pozor, aby teplota nebola príliš vysoká. Šľaháme, kým sa masa nezbledne. Potom začneme pridávať maslo. Pridávame ho v malých množstvách a vždy dôkladne zašľaháme.
Keď spotrebujeme všetko maslo, omáčku dochutíme bielym korením a citrónovou šťavou. Zašľaháme, a podľa potreby ešte dochutíme. Počas prípravy ostatných súčasti receptu omáčku aj s kastrólom s vodou odložíme bokom a občas premiešame.
Privedieme do varu vodu na pošírovanie vajec. Keď zovrie, stiahneme plameň, aby len mierne bublala. Pridáme asi lyžicu octu a jedno po druhom pošírujeme vajcia po asi 4 minúty. Položíme ich bokom, aby stiekla voda.
Anglické muffiny prekrojíme a opečieme na panvici alebo v toastovači. Na panvici opečieme šunku. Na taniere poukladáme po dve polovice anglických muffinov, na ktoré dáme plátky šunky alebo slaniny. Na šunku opatrne prenesieme pošírované vajcia. Posledný krát premiešame holandskú omáčku a rozdelíme ju na jednotlivé vajcia a ihneď podávame.