Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová zmes na obaľovanie sa často mieša s miestnymi variáciami krvavnicovej a jaternicovej zmesi (takzvaný čierny a biely puding), vajcia sú nakladané alebo marinované (napríklad vo worčestrovej omáčke), a často sa pripravujú aj menšie varianty kedy sa vajcia rozrežú alebo sa použijú prepeličie vajcia.

Škótske vajcia s omáčkou

Nie vždy je jednoduché dostať sa k surovej klobásovej zmesi. Kto si robí vlastnú klobásu, môže si trocha zamraziť. Dá sa tiež použiť obsah surových klobás na grilovanie. Ale ak nemáte šťastie, dole ponúkam recept na škótske vajcia z mletého mäsa, z ktorého si klobásovú zmes pripravíme. Je to recept na zmes, ktorú používame na naše domáce klobásy. Taký hornozemplínsky variant. Ale v tomto prípade platí, že koľko mäsiarov, toľko receptov a sú tu isto aj regionálne rozdiely a chute. Takže ak máte vlastný recept na klobásy, kľudne ho môžete použiť.

Recept na 10 vajec

  • asi 800g mletého bravčového pleca (80g na vajce)
  • 2 lyžice vody
  • asi pol lyžičky soli (20g na kilogram mäsa)
  • pol lyžičky mletého čierneho korenia
  • tretina lyžičky papriky (pomer sladkej a pálivej podľa chuti)
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • väčšia štipka mletej rasce
  • 10 vajec
  • hladká múka
  • dve vajcia
  • strúhanka
  • olej na vyprážanie

Do mäsa pridáme vodu, koreniny, soľ a roztlačený cesnak. Miesime asi desať minút, kým sa mäso nespojí do súvislej masy. Necháme odpočinúť asi hodinu na chladnom mieste. Uvaríme si vajcia. Môžu byť na hniličku alebo natvrdo. Vychladíme ich, olúpeme a necháme vyschnúť. Na mokrých by zle držalo mäso.

Klobásovú zmes rozdelíme na desať častí. Každú časť v ruke trocha premiesime a roztlačíme na placku hrubú asi pol centimetra. Do stredu položíme vajce a mäso okolo neho obalíme. Zozačiatku nám môžu ostať väčšie časti vajca nepokryté, to je v poriadku. Mäso okolo vajca utláčame a jemne presúvame, kým sa nespojí a diery v mäse sa neuzavrú. Netreba sa ponáhľať, nie je to ťažké, len to chce trocha trpezlivosti. Na záver ešte vajce pár krát stlačíme, aby sa mäso lepšie spojilo. Snažíme sa, aby bolo rovnomerne rozložené. Takto obalíme všetky vajcia.

Na taniere si pripravíme múku a strúhanku. V miske rozšľaháme vajíčka s trochou soli, čierneho korenia a mlieka alebo piva. Všetky vajcia postupne obaľujeme v trojobale. Najlepšie je používať jednu ruku na obaľovanie v múke a strúhanke, a druhú na vajíčko. Takto sa nám ruky až tak neobalia. Nakoniec ešte každé vajíčko jemne postláčame, aby sa strúhanka trocha zatlačila do mäsa. Stačí každé vajíčko trocha ponadhadzovať na „strúhankovej“ ruke.

V menšej rajnici alebo hrnci si dobre rozohrejeme olej. Tak, aby siahal do polovice našich mäsových gúľ. Tie postupne vyprážame z oboch strán asi po štyri minúty.

Podávame teplé alebo studené s chlebom alebo zemiakmi. Vajcia môžete rozrezať a posoliť a okoreniť, aby sa samotne vajíčko trocha ochutilo, ale nie je to nutné. Výborne sa k nim hodí tatárska omáčka zmiešaná s horčicou v pomere jedna k jednej.

Variácie

Ochutenie trojobalu

Najjednoduchší spôsob ako si tento recept upraviť, je dochutiť trojobal. Do strúhanky alebo múky môžete pridať rôzne bylinky, citrónovú kôru, parmezán alebo strúhanku vymeniť za kukuričné lupienky.

Ochutenie klobásovej zmesi

Aj keď ste si pripravili klobásovú zmes podľa tohoto receptu alebo máte svoj vlastný, stále môžete pridať ďalšie korenia a prísady podľa chuti. Často sa pridáva pažítka alebo cibuľa, v sezóne môžete skúsiť medvedí cesnak. Z korení vyskúšajte muškátový oriešok, koriander, rímsku rascu alebo napríklad zázvor. A samozrejme bylinky ako rozmarín, tymian alebo majoránku.

Ochutenie vajíčka

Vajíčka môžeme pred použitím na škótske vajcia marinovať. Napríklad vo worčestrovej alebo sójovej omáčke, alebo môžete vyskúšať niektorý z našich receptov na nakladané vajíčka.

Pridanie jablka

Gordon Ramsey odporúča nastrúhať do klobásovej zmesi jedno jablko. Škótske vajcia tak budú trochu sladšie a chutnejšie pre deti.

Uložiť trvalý odkaz.