Kuracie srdcia sú tradičná surovina v brazílskom grilovaní podávané ako predjedlo. Takisto je to jedno z jedál, ktoré spadajú pod japonské grilované kuracie špízy Yakitori. Pripraviť si špíz z kuracích srdiečok je veľmi jednoduché. Stačí ich marinovať asi pol hodiny, dať na samotný špic, či už drevený alebo kovový, a ugrilovať. Na marinádu môžeme použiť všetko od výmyslu sveta. Stačí jednoducho. Olej, trocha octu, soľ, čierne korenie a cesnak alebo cibuľu. Možno ešte nejakú tu bylinku alebo ďalšie korenie. Nižšie je uvedených niekoľko kombinácií pre inšpiráciu, ale nenechajte sa nimi obmedzovať.
Recept
- asi 400 gramov kuracích sŕdc
- suroviny na marinádu
Varianta jeden
- soľ
- pol lyžičky čierneho korenia
- pol lyžičky majoránu
- lyžička sladkej a pálivej paprika alebo chilli v ľubovoľnom pomere
- asi tri lyžice oleja
- asi lyžica octu
Varianta dva
- asi tri lyžice oleja
- dve lyžice sójovej omáčky
- lyžička sušeného zázvoru
- šťava z polovice limetky
- pol lyžičky čierneho korenia
- pol lyžičky mletého koriandru
- lyžička medu
Varianta tri
- asi tri lyžice oleja
- soľ
- lyžička údenej (alebo sladkej) papriky
- pol lyžičky šalvie
- pol lyžičky mletého rímskeho kmínu
- pol lyžičky granulovaného cesnaku
Kuracie srdcia opláchneme. Podľa potreby odrežeme zvyšky ciev a vytlačíme prípadnú krv. Nie je to nutné, skôr ide o estetickú záležitosť. Z ostatných surovín vytvoríme marinádu, v ktorej marinujeme kuracie srdiečka aspoň pol hodiny. Potom ich napichujeme na špízy, buď pozdĺžne alebo priečne. Ak ich napichujeme priečne, je lepšie použiť zdvojený špíz. Jednotlivé špízy grilujeme na grile alebo grilovacej panvici, poprípade pečieme na troche oleja v normálnej panvici. Z každej strany asi 5 minút. Podávame ako predjedlo, hlavný chod alebo chuťovku. Ako príloha môžeme podávať chlieb, šalát, pečené zemiaky alebo zemiakové hranolky.