Pomaly pečené trhané morčacie stehno

Trhané morčacie stehno je zdravšia alternatíva k trhanému bravčovému, aj keď som si to  nikde neoveroval. Takže to berte s rezervou, tak ako všetko, čo čítate na internete 🙂 Čo sa týka morčacích stehien, má takáto príprava ešte jednu veľkú výhodu: v morčacích stehnách je veľmi veľa šliach. Tie sa po pomalom upečení dajú jednoducho vybrať. Samotné mäso sa potom dá použiť na veľa spôsobov. Dve morčacie stehná vystačia asi na tri porcie.

Trhané morčacie stehno ako burger, hot dog a v palacinke

Recept

  • 2 morčacie spodné stehna
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička hnedého cukru
  • pol čajovej lyžičky granulovaného cesnaku
  • pol čajovej lyžičky kajenskéj papriky
  • pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • pol čajovej lyžičky mletého koriandru
  • jedna čajová lyžička oregána
  • jedna čajová lyžička sladkej papriky
  • jedna väčšia cibuľa (červená alebo žltá)
  • trocha masla
  • jedno až dva deci bieleho vína alebo kuracieho vývaru

Koreniny zmiešame a potrieme nimi morčacie stehná. Tie necháme v chladničke prikryté cez noc. Na druhý deň očistíme cibuľu a nakrájame ju na asi pol centimetrové plátky. Pekáč vymastíme trochou masla. Na spodok poukladáme plátky cibule, na ktoré položíme morčacie stehná. Na vrch stehien dáme pár hrudiek masla. Do pekáča nalejeme víno alebo vývar tak, aby sa len zľahka dotýkal morčacích stehien. Zakryjeme alobalom alebo vrchnou časťou pekáča a dáme do rúry predhriatej 160 stupňov. Pečieme tri hodiny, po ktorých pekáč vyberieme a odkryjeme mäso. Malo by sa oddeľovať od kosti. Ak tomu tak nie je, môžeme ich ešte zakryť a chvíľu dopiecť. Keď sú stehná upečené, vyberieme ich a položíme bokom na tanier, aby chvíľu vychladli. Výpek opatrne precedíme do rajnice a privedieme k varu. Do výpeku prepasírujeme aj cibuľu. Výpek zredukujeme na polovicu až štvrtinu pôvodného objemu. Medzitým opatrne oberieme stehná a mäso nakrájame alebo natrháme na malé kúsky. Šľachy, ktoré sa nachádzajú v mäse, vyberáme. Keď je výpek zredukovaný, podľa potreby ho nalejeme do natrhaného mäsa. To premiešame, ochutnáme a podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme. Ja pridávam aj štipku citrónovej alebo limetovej šťavy.

Trhané morčacie stehno v palacinke

Môžeme podávať rovnako ako hamburger alebo ako hot dog. Poprípade môžeme zabaliť s rukolou alebo baby špenátom do palacinky. Tie si môžete pripraviť rovnako ako palacinky z receptu na palacinky s maslovou tekvicou.

Uložiť trvalý odkaz.