Pomaly pečené trhané morčacie stehno

5
(5)

Trhané morčacie stehno je zdravšia alternatíva k trhanému bravčovému, aj keď som si to nikde neoveroval. Takže to berte s rezervou, teda tak ako všetko, čo čítate na internete. Čo sa týka morčacích stehien, má takáto príprava ešte jednu veľkú výhodu: v morčacích stehnách je veľmi veľa šliach. Tie sa po pomalom upečení dajú jednoducho vybrať. Samotné mäso sa potom dá použiť na veľa spôsobov. Dve morčacie stehná vystačia na asi tri porcie.

Trhané morčacie stehno ako burger, hot dog a v palacinke

Recept

  • 2 morčacie spodné stehna
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička hnedého cukru
  • pol čajovej lyžičky granulovaného cesnaku
  • pol čajovej lyžičky kajenskéj papriky
  • pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • pol čajovej lyžičky mletého koriandru
  • jedna čajová lyžička oregana
  • jedna čajová lyžička sladkej papriky
  • jedna väčšia cibuľa (červená alebo žltá)
  • trocha masla
  • jedno až dva deci čierneho piva, kuracieho vývaru alebo bieleho vína, poprípade vody

Koreniny zmiešame a potrieme nimi morčacie stehná. Tie necháme v chladničke prikryté cez noc.

Na druhý deň očistíme cibuľu a nakrájame ju na asi pol centimetrové plátky. Pekáč vymastíme trochou masla. Na spodok poukladáme plátky cibule, na ktoré položíme morčacie stehná. Na vrch stehien dáme pár hrudiek masla. Do pekáča nalejeme pivo, víno alebo vývar tak, aby sa len zľahka dotýkal morčacích stehien. Zakryjeme alobalom alebo vrchnou časťou pekáča a dáme do rúry predhriatej na 160 stupňov.

Pečieme tri hodiny, po ktorých pekáč vyberieme a odkryjeme mäso. Malo by sa oddeľovať od kosti. Ak tomu tak nie je, môžeme ich ešte zakryť a chvíľu dopiecť. Keď sú stehná upečené, vyberieme ich a položíme bokom na tanier, aby chvíľu vychladli. Výpek opatrne precedíme do rajnice a privedieme k varu. Do výpeku prepasírujeme aj cibuľu z pekáča. Výpek zredukujeme asi na polovicu pôvodného objemu. Medzitým opatrne oberieme stehná a mäso nakrájame alebo natrháme na malé kúsky. Šľachy, ktoré sa nachádzajú v mäse, vyberáme. Keď je výpek zredukovaný, podľa potreby ho nalejeme do natrhaného mäsa. To premiešame, ochutnáme a podľa potreby dosolíme alebo dokoreníme. Ja pridávam aj štipku citrónovej alebo limetovej šťavy.

Môžeme podávať rovnako ako hamburger alebo hot dog. Poprípade môžeme zabaliť s rukolou alebo baby špenátom do (nesladenej) palacinky.

Trhané morčacie stehno v palacinke

Tip na záver

Ešte jeden dobrý tip na záver. Z kostí, ktoré oberiete, sa dá ešte pripraviť chutný vývar. Stačí ich dať do hrnca spolu so všetkým, čo zo stehien neplánujete jesť. Zaliať litrom až litrom a pol vody, prihodiť strúčik cesnaku, pár zrniek čierneho a nového korenia a nejakú vňať, poprípade mrkvu a petržlen. Ak sa vám zvýšil nejaký výpek, prilejte ho tam tiež. Toto všetko variť na miernom ohni asi hodinu a pol. Potom zliať alebo podľa potreby precediť. Takýto vývar sa dá použiť na podlievanie, do polievok alebo len tak na pitie.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.