Kuracie srdcia na paprike

Kuracie srdcia sú moja obľúbená surovina. Vcelku bežne sa dajú kúpiť, pred varením ich treba spracovať len minimálne a sú univerzálne a chutné. V postate ich stačí len opláchnuť a začať variť. Kto chce, môže odrezať zvyšky ciev a vytlačiť prípadnú krv. Ale nie je to nutné, je to skôr estetická záležitosť. Dajú sa pripraviť ako nenáročná večera, ale aj nápaditý obed. Dole ponúkam recept na kuracie srdcia na paprike, cibuľke, šalvii a bielom víne. Je to ten typ receptu, ktorý môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie, aktuálnej chuti a toho, čo máte práve po ruke. Ak napríklad nemáte šalviou, kľudne môžete použiť majorán, tymián alebo rozmarín, a namiesto vína môžete skúsiť pivo, vývar alebo kľudne len vodu. A pripraviť sa takto dá aj bravčové srdce, ak ho nakrájte na menšie kocky. A ak máte trocha viac času a chcete ochutnať niečo iné, vyskúšajte kuracie srdcia na spôsob sviečkovej, na smotane a s koreňovou zeleninou.

Kuracie srdiečka na paprike a víne

Recept

  • 3 lyžice oleja
  • asi 400 gramov kuracích sŕdc
  • 1 stredná žltá alebo červená cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • lyžička sladkej papriky (alebo pálivej podľa chuti)
  • pol lyžičky sušenej šalvie
  • asi 2dl bieleho vína
  • pol lyžičky škrobu – Maizena alebo Solamyl (voliteľné)
  • dve lyžice masla (voliteľné)

Srdcia opláchneme. Cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Na panvicu dáme olej. Ja používam najväčšiu panvicu, ktorú mám. Aby sa srdcia restovali, nie dusili. Olej rozohrejeme a srdcia sprudka orestujeme kým zľahka nechytia farbu.

Pridáme cibuľu a osolíme. Ďalej restujeme už zvolnejšia, pokým nie je cibuľa polomäkka. Okoreníme čiernym korením a pridáme lyžičku červenej papriky. Chvíľu ju zarestujeme a pridáme šalviu. Ešte chvíľu restujeme a podlejeme vínom. To na miernom ohni zredukujeme asi na štvrtinu.

Jedlo je v podstate hotové, ale omáčku môžeme trocha zahustiť, aby sa lepšie obalila okolo sŕdc a tým poskytla viac chuti. Máme v zásade dve možnosti: buď rozmiešame asi pol lyžičky škrobu  v troche vody, pridáme do omáčky a chvíľu povaríme. Alebo pridáme maslo. To nám okrem zahustenia pridá aj ďalšiu vrstvu chuti. Maslo by malo byť studené, ideálne z chladničky. Pridáme asi dve lyžice. Najprv jednu, na miernom ohni ju necháme za stáleho miešania rozpustiť, a potom rovnako aj druhú.

Takto pripravené kuracie srdcia sú výborne s čerstvým chlebom alebo cestovinami.

Uložiť trvalý odkaz.