Palacinky s maslovou tekvicou, syrom s modrou plesňou a medom

0
(0)

Máme sezónu tekvíc, tak prečo si nespraviť palacinky plnené korenenou pastou z pečených maslových tekvíc? Pre bohatšiu chuť pridáme trocha syra s modrou plesňou a med. Je to veľmi dobrý a jednoduchý recept a ak si tekvicovú pastu spravíte pikantnejšiu, tieto palacinky zahrejú človeka počas chladných jesenných dní.

Palacinky plnené tekvicovým pyré

Recept

  • stredne veľká maslová tekvica
  • asi 100g syra s modrou plesňou (Niva, Roquefort, …)
  • dve lyžičky medu
  • čajová lyžička mletého koriandru
  • čajová lyžička sušeného zázvoru
  • pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • pol čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • pol čajovej lyžičky mletej škorice
  • pol čajovej lyžičky kajanskej papriky alebo podľa chuti
  • soľ

Na palacinky

  • 6 vajec
  • 250ml mlieka
  • 60g múky
  • dve lyžice oleja
  • štipka soli
  • olej na pečenie

Na palacinky môžete použiť aj iný obľúbený recept. Suroviny zmiešame, odložíme na pol hodinu stranou a upečieme palacinky.

Pri pečení tekvice máme dve možnosti. Buď ju rozpolíme, vyberieme jadrá, do dužiny narežeme nožom mriežku až po šupku (rezy asi jeden a pol centimetra od seba) a pečieme polovice v celku, alebo tekvicu olúpeme a nakrájame na kocky. V každom prípade, koreniny zmiešame a rovnomerne rozdelíme na polovice tekvice alebo kocky. Položíme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry predhriatej na 200 stupňov na hodinu alebo pokým nie je tekvica mäkká. Asi 10 minút pred dokončením, keď už je tekvica dostatočne mäkká, ju roztlačíme vidličkou na hrubšie pyré.  V prípade, že sme piekli polovice, to spravíme tak, aby sme podľa možností nenarušili šupku. Pridáme rozdrobené kúsky syra, pokvapkáme medom a dáme dopiecť do úplného zmäknutia. Po dopečení vyberieme dužinu do misy a roztlačíme na jemnú pastu. Môžeme ju prípadne dosoliť a dokoreniť alebo zjemniť trochou masla. Pastou plníme palacinky. Poskladané do trojuholníka sa dajú použiť ako samostatný chod alebo príloha (pre dvoch až troch ľudí), zrolované len tak do ruky, alebo ako jednohubky, keď zrolované palacinky nakrájame na dvoj- až trojcentimetrové kúsky.

Môžeme podávať s jednoduchým jogurtovým dresingom. Zmiešame jogurt s prelisovaným cesnakom, štipkou soli, pár kvapkami citrónovej šťavy a najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo mätou. Ak máte radi jedlo pálivejšie, stačí zmiešať jogurt s lyžičkou omáčky sriracha.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.