Klasický hamburger

0
(0)

Klasický hamburger je recept, ktorý sa dá pripraviť jednoducho, či už na panvici alebo na grile. Ak máme všetky suroviny, dá sa jeho príprava zvládnuť za 20 až 30 minút, takže si ho môžeme pripraviť ako rýchlu večeru.

Cheeseburger so šalátom coleslaw

Recept

  • hovädzie mäso – 150 až 250 gramov na porciu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ďalšie koreniny podľa chuti (viď nižšie v texte)
  • tatárska omáčka
  • kečup
  • barbecue omáčka, horčica alebo pálivá omáčka podľa chuti
  • paradajky
  • kyslé uhorky
  • ľadový šalát alebo iná obľúbená odroda šalátu
  • červená cibuľa (voliteľná)
  • plátkový syr podľa chuti (chedar, gouda,…), voliteľný, ak chceme cheeseburger
  • žemľa

V podstate jediné korenie, ktoré nám stačí do karbonátku, je soľ a čierne korenie. Ale podľa chuti môžeme pridať iné korenia, bylinky, cesnak, cibuľu, worchester a podobne. Súčasným trendom je, že čím kvalitnejšie mäso máme, tým menej korenia používame. Aby vynikla jeho chuť. Ale samozrejme závisí to aj od toho, čo máme radi. Ja si napríklad do hamburgeru pridávam sušený cesnak, údenú papriku a oregano.

Mäso osolíme, okoreníme a miesime jednu až dve minúty. Oddeľujeme z neho jednotlivé porcie, z ktorých vyvaľkáme v ruke gule a tie potom tvarujeme na karbonátky. Tie by mali byť hrubé asi dva centimetre a široké o trocha viac ako naša žemľa. Treba pamätať, že karbonátok sa pri pečení trocha scvrkne. Karbonátky necháme pred pečením chvíľu postáť. Druhou možnosťou je mäso neochucovať, ale premiesiť, vytvarovať karbonátky a osoliť a okoreniť až pred pečením, tak ako steak. Pred pečením karbonátky z oboch strán potrieme trochou oleja. Panvicu rozohrejeme na strednom plameni, dáme na ňu karbonátky a pečieme asi 5 minút z každej strany. Ak chceme cheeseburger, dáme hneď po obrátení na druhú stranu na každý karbonátok jeden alebo dva plátky syra. Tým, že sa karbonátky pečú dlhší čas, nie je dobré mať panvicu rozpálenú príliš, aby sa nepripiekli. Z mojej skúsenosti je panvica správne rozpálená, keď po kvapnutí kvapky vody, tá začne syčať, ale ešte sa nerobia tancujúce kvapôčky. Ale rozpálenie panvice, ako aj čas pečenia, závisí od toho, ako chcete mať svoj hamburger prepečený.

Medzitým, ako sa nám karbonátky pečú, si nakrájame paradajky, kyslé uhorky a cibuľu na plátky, a šalát buď rozdelíme na listy alebo tiež nakrájame na prúžky. Žemľu rozpolíme a môžeme polovice zvnútra opiecť do chrumkava, buď na panvici, grile alebo hriankovači. Spodnú polovicu potrieme tatárskou omáčkou a kečupom, na to položíme karbonátok, ktorý sme nechali po vybratí z panvice chvíľu postáť, aby sa usadili šťavy. Na karbonátok naukladáme zeleninu. Navrch položíme druhú polovicu žemle, ktorú potrieme barbecue omáčkou, horčicou alebo pálivou omáčkou podľa chuti.

Podávame len tak, samotné, s hranolkami, alebo napríklad so šalátom coleslaw. Ak chcete trochu zmenu, môžete tiež vyskúšať hamburger so zlatou Nivou, karamelizovanou cibuľou a sušeným kečupom.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.