Kuracie srdcia na smotane s koreňovou zeleninou

Kuracie srdcia sú moja srdcová záležitosť. Ako by povedali Amíci, pun intended. Chcel som trocha zmenu od sŕdc na paprike, tak som sa rozhodol, že si ich spravím na smotane. Do väčšiny takýchto receptov idú šampiňóny, ktorým sa ja radšej vyhnem. Tak som sa inšpiroval klasickou smotanovou omáčkou k sviečkovej a spraviť si ich s koreňovou zeleninou. A musím povedať, že je to vynikajúca kombinácia. Nakrájať zeleninu je síce trocha pracné. Takže to nie je až také rýchle jedlo, ako srdcia na paprike. Ale výsledok rozhodne stojí za to. Skaramelizovaná zelenina dodá výbornú sladkosť a v spojení s bohatosťou (rozumej tukmi) smotany je to vynikajúce. Asi preto je sviečková taká obľúbená.

Kuracie srdcia na smotane s koreňovou zeleninou

Tipy a poznámky

  • Na prípravu použite najväčšiu panvicu alebo hrniec, aké máte. Chceme, aby bola zelenina a potom aj srdcia v tenkej vrstve po celej ploche. Jednak sa nám zelenina a srdcia skôr orestujú a zároveň chceme, aby sa nám restovali, nie dusili.
  • Zeleninu nakrájame na malé kocky, asi tak 3 milimetre. Keďže omáčku nebudeme mixovať, nechceme tam mať veľké kusy. Zároveň to šetrí čas restovania. Kľudne aj o takých 10 až 20 minút. Treba na nich ale dať pozor, pretože malé kúsky sa rýchlejšie spália.
  • Zároveň chceme mať kocky zeleniny pomerne rovnomerné. Teda žiadne bezhlavé sekanie. Malé kúsočky, ktoré pri tom vznikajú, sa rýchlo spália. Trocha úsilia naviac, v podobe poctivého krájania, sa človeku vráti v podobe lepšieho jedla. A v krájaní mrkvy je niečo meditatívne.
  • V tomto recepte restujem zeleninu a srdcia na jeden šup. Teda najprv orestujem zeleninu a potom, ešte keď nie je celkom hotová, pridám srdcia. Ma to tú výhodu, že je to rýchlejšie a šetrí sa riad (teda dôvodom je lenivosť). Nevýhodou je, že je potrebné odhadnúť ten správny okamih, kedy srdcia pridať; čo chce cvik. Ináč buď pripálime zeleninu alebo srdcia nebudú mať tú farbu, ktorú by mohli mať. Alternatívou je buď srdcia orestovať ako prvé, vybrať ich, orestovať zeleninu a srdcia vrátiť, alebo restovať srdcia na druhej panvici a neskôr ich pridať k zelenine.
  • Všetky prísady, ktoré sa pridávajú do už teplej panvice (zelenina, srdcia, víno/vývar, smotana) by mali mať izbovú teplotu.
  • Pri tomto recepte budú mať srdcia dostatok času na uvarenie. Ale kto chce mať istotu, môže pred koncom varenia to najväčšie rozkrojiť a presvedčiť sa, či je tepelne upravené podľa jeho predstáv.
  • Tak ako ku sviečkovej, môžete aj ku kuracím srdciam na smotane podávať brusnicový kompót/džem. Mne to ale vyhovuje tak, ako to je.

Recept

  • 350g kuracích sŕdc
  • asi 200g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen; mrkvy viac ako ostatných; môžete použiť balíček, ktorý sa predáva do polievok)
  • 1 stredná cibuľa
  • 50g masla (3-4 lyžice)
  • 2 lyžice oleja (olivový alebo iný)
  • 1,5dl bieleho vína, vývaru alebo vody na podliatie
  • 250ml šľahačkovej smotany alebo smotany na varenie
  • vrchovatá lyžička majoránu
  • citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie

Koreňovú zeleninu nakrájame na asi trojmilimetrové kocky, cibuľu na o niečo väčšie. Kuracie srdcia opláchneme a osušíme. Kto ich chce zbaviť prípadných koncov ciev a krvi, môže to spraviť. Ale nie je to nutné.

Na väčšej panvici alebo hrnci na silnejšom plameni rozpustíme maslo s trochou oleja a počkáme chvíľu kým sa zohreje. Olej trocha uchráni maslo pred spálením. Pridáme koreňovú zeleninu a cibuľu. Osolíme štipkou soli a za pravidelného miešania restujeme. Podľa potreby stlmíme plameň.

Keď zelenina začína chytať farbu, pridáme plameň na maximum a chvíľočku necháme panvicu, aby sa zohriala. Pridáme srdcia. Dostatočne osolíme a za pravidelného miešania sprudka restujeme. Podľa potreby môžme plameň stlmiť.

Keď je zelenina zlatá, takmer hnedá, alebo srdcia pekne hnedé (v ideálnom prípade oboje súčasne :)) podlejeme ich vínom (poprípade vývarom alebo vodou). To vyvaríme na polovicu. Pridáme smotanu. Pridávame ju po častiach, asi na štyrikrát. Pridáme časť, zamiešame a počkáme, kým začne bublať. Pridáme majorán, čierne korenie a trocha soli. Pomaly varíme, kým omáčka nezhustne. Na záver omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.

Podávame ako rýchlu večeru alebo obed s chlebom, knedľou alebo cestovinami.

Uložiť trvalý odkaz.