Španielska zemiaková tortilla

Španielska zemiaková tortilla alebo tiež španielska omeleta je veľmi jednoduché, ale pritom chutné jedlo. V najčistejšej a najtradičnejšej podobe sú to len zemiakové plátky usmažené s rozšľahanými vajcami. Ale často sa pridáva tiež cibuľa. A v podstate možno pridať, čo má človek práve poruke a na čo má chuť. Preto je to výborný recept na zužitkovanie rôznych zvyškov jedál. Netreba si ju ale mýliť s kukuričnými alebo pšeničnými tortillami, čo sú chlebové placky. Španielska tortilla sa podáva teplá aj studená, vo väčších porciách aj nakrájaná na malé trojuholníčky ako jednohubky tapas. Často sa podáva s chlebom alebo pečivom a požíva sa aj ako plnka v sendvičoch alebo bagetách. Španieli si ju nosia aj na pikniky.

Rez španielskej zemiakovej tortilly

Tipy a poznámky

  • Zemiaky sa snažíme nakrájať na rovnako hrubé plátky. Budú sa smažiť rovnomernejšie.
  • Na predsmaženie zemiakov sa používa relatívne dosť oleja, ktorý sa potom zleje bokom. Dá sa neskôr použiť do šalátov alebo napríklad na domácu majonézu, ktorú môžeme k tortille podávať. Olej ostane čistý, nie ako napríklad po vyprážaní rezňov. Získa tiež veľmi zaujímavú zemiakovú príchuť.
  • Pri obracaní tortilly použijeme tanier, na ktorý tortillu presunieme, prikryjeme druhým tanierom, preklopíme a vrátime do panvice. Dá sa to spraviť aj s jedným tanierom a panvicou, treba si ale dávať pozor na horúci olej. Človek musí vedieť, čo robí.
  • Pred obracaním sa presvedčíme, že tortila nie je prilepená k panvici. Hlavne na krajoch.
  • Rôzne články neodporúčajú španielsku tortillu skladovať v chladničke. Podľa mojich skúseností to nie je problém. Na druhý deň je z chladničky výborná. Len som ju radšej nezakrýval, aby nezvlhla. Ale možno ani to nie je problém.

 

Španielska zemiaková tortilla

Recept

  • asi 300g zemiakov
  • 6 vajec
  • asi 1dl + 2 lyžice oleja, olivového alebo iného
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ, čierne korenie
  • ďalšie prísady podľa chuti (šunka, syr, hrášok, huby, atď.)

Postup

Zemiaky očistíme, nakrájame na plátky hrubé 3-5 milimetrov, prepláchneme vodou, zlejeme a osušíme utierkou. Cibuľu očistíme, rozpolíme, nakrájame na tenké plátky a premiešame so zemiakmi.

Do panvice dáme deci až deci a pol oleja. Na strednom plameni panvicu mierne rozohrejeme. Pridáme zemiaky s cibuľou a dostatočne osolíme. Pomaly smažíme asi 10-20 minút, podľa hrúbky vrstvy zemiakov. Pravidelne miešame, aby sa zemiaky smažili rovnomerne. Čím tenšie plátky, tým častejšie. Robíme to ale opatrne, aby sa nelámali, hlavne, keď už trocha zmäknú. Smažíme, kým nie sú mäkké, ale nie úplné hotové. Špička noža by mala do zemiaku preniknúť ľahko, ale nesmú sa rozpadať. Taktiež nechceme, aby chytili farbu.

Medzitým do väčšej misy (takej, aby sa nám tam neskôr zmestili aj zemiaky) rozbijeme vajcia. Osolíme a pridáme čierne korenie. Rozmiešame, kým sa žĺtky nespoja s bielkami.

Zemiaky odstavíme z plameňa a chvíľu necháme, aby trocha vychladli. Olej precedíme do inej misy. Použijeme pritom kovové sito. Zemiaky pridáme k vajciam a opatrne premiešame, aby sa nepolámali. Panvicu vytrieme a pridáme dve lyžice oleja. Znovu ju rozohrejeme. Opatrne vlejeme vaječnú zmes.

Pomaly smažíme, kým na povrchu nestuhne, asi 20 minúť. Ak máme hrubšiu vrstvu a zdá sa nám, že tortilla tuhne pomaly, môžeme ju na chvíľu zakryť. Stačí pár minút. Tým na ňu bude teplo pôsobiť aj zvrchu. Keď už povrch nie je tekutý, s pomocou taniera ju obrátime. Pečieme ešte ďalších asi 5 minút.

Preklopíme na tanier. Môžeme dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame teplé alebo studené.

Uložiť trvalý odkaz.