Pár slov o najlepšom pive sveta

0
(0)

V tomto článku by som chcel niečo napísať o najlepšom pive sveta. Keď si niekto myslí, že sa jedná o niektoré české pivo, nejedná sa. Najlepšosť je samozrejmé dosť subjektívna vlastnosť, o tom sa veľmi nedá prieť. Ale ponúknem pár argumentov, ktoré sú trocha objektívnejšie.

Takže aby som to ďalej nenaťahoval, jedná sa o pivo Westvleteren 12 (niekedy písané aj rímskymi číslicami, teda Westvleteren XII). V rodnom liste nájdete pivný štýl quadrupel, nazývaný aj abt. Pôvodom je z kláštora Sant Sixtus v belgickom meste Vleteren. Je to trapistické pivo, čo je jednak záruka kvality ako aj toho, že všetok zisk pivovaru ide buď na podporu života mníchov alebo na charitu.

Žltý vrchnák Westvleteren XII - preto je niekedy toto pivo nazývané aj "Yellow cap". Foto: Juha Pätilä / CC

Žltý vrchnák Westvleteren 12 – preto je niekedy toto pivo označované aj “Yellow cap” Foto: Juha Pätilä / CC

Ale späť k debate o jeho najlepšosti. Každé najlepšie pivo potrebuje nejaké tie ocenenia. Keďže mnísi, variaci toto pivo, odmietajú viac zisku ako to, čo potrebujú na prežitie, sú im nejaké ocenenia ukradnuté. Napriek tomu toto pivo jedno vcelku prestížne získalo už niekoľkokrát za sebou. Jedná sa o ocenenieRateBeer Best” konkrétne za roky 2012 a 2013 (od roku 2014 je sto najlepších pív zoradených abecedne). Presnejšie za desať rokov čo je toto ocenenie udeľované, bolo toto pivo päťkrát prvé a päťkrát druhé. To je pekný výkon. Ocenenie samotné je udeľované serverom RateBeer.com, čo je jeden z najväčších ak nie najväčší server na hodnotenie piva bežnými užívateľmi. Takže sa jedná o pivá v podobe, v akej sú bežne dostupné v obchode, nie nejaké špeciálne vzorky pre poroty súťaží. (Tým nechcem povedať, že by pivovary varili pre súťaže špeciálne várky svojich pív (aj keď aj to je možné), ale to, že o chuti pív v značnej miere rozhoduje aj jeho skladovanie po tom, ako vyjde z pivovaru. A na každú súťaž ich pivovary privezú v čo najlepšej kondícii.)

No ale to je jedno ocenenie. Dobrých pív je veľa a každé sa môže pochváliť nejakým tým ocenením. Ale je tu jedna vec, ktorá ho odlišuje od ostatných. Je to možno jediné pivo na svete, s ktorým existuje čierny trh. A to celosvetový, nie len v nejakej prohibíciou postihnutej krajine. S kúpou tohoto piva je to totiž takto: Dá sa kupovať len priamo v kláštore, len súkromnými osobami na osobné použitie a len po telefonickej rezervácii. Telefónne číslo, kde sa vykonávajú rezervácie, je v prevádzke len dve hodiny niekoľkokrát do mesiaca. A volajúcich je záplava. Pre predstavu, jeden šťastný kupujúci povedal, že počas dvoch hodín sa mu napriek tisícšesťsto pokusom nepodarilo dovolať. Potreboval viac ako dve tisícky pokusov o dovolanie, počas troch rôznych dátumov, na to, aby sa mu podarilo pivo rezervovať. Keď sa človek dovolá, nadiktuje svoje meno, telefón a evidenčné číslo auta, ktorým po pivo príde. K tomu existuje šesťdesiatdenný limit na jedno telefónne číslo aj evidenčné čísla auta. To znamená, že autom, ktorým pivo vyzdvihnete, môžete ísť znova až o dva mesiace. Rovnako z dotyčného telefónu môžete zas rezervovať až o šesťdesiat dní. To v praxi znamená, že na to aby ste si mohli “legálne” vychutnať toto pivo, potrebujete vycestovať do Belgicka a mať “veľa trpezlivosti a tiež veľa šťastia“, ako hovoria mnísi. (Pre úplnosť treba dodať, že je možné ho ochutnať aj v reštaurácii oproti kláštoru. Potreba vycestovať ale ostáva a keď si nejaké chcete zobrať so sebou, nemusí to byť možné – nie stále je dostupné.)

Prepravky s prázdnymi fľašami od piva Westvleteren. Foto: Craige Moore / CC

Prepravky s prázdnymi fľašami od piva Westvleteren. Foto: Craige Moore / CC

V skutočnosti to ale vyzerá tak, že pivo sa dá kúpiť viac menej po celom svete. Ale je to len “neoficiálna” distribúcia a tomu zodpovedajú aj ceny. V kláštore stojí prepravka dvadsiatich štyroch pív 40€ (plus záloha 12€ za fľaše a drevenú prepravku). To vychádza na nejaké euro sedemdesiat za fľašu. Na eBay bolo v čase písania článku ponúkaných osem fliaš za 77€. V Česku sa dá jedna kúpiť za 395, respektíve 699 českých korún (14,59€ a 25,82). V Amerika sa cena môže vyšplhať až na tridsať dolárov za fľašu.

Bola ale jedná príležitosť, kedy si mohli zákazníci v Amerike kúpiť Westvleteren 12 s požehnaním mníchov. V roku 2012 potrebovali mnísi peniaze na rekonštrukciu svojho kláštora. Preto sa rozhodli vydať špeciálne darčekové balenie obsahujúce šesť fliaš a dva poháre. Bolo vyrobených pätnásťtisíc balení a cena bola stanovená na necelých osemdesiatpäť dolárov. Napriek tomu mnoho pivných nadšencov kempovalo pred obchodmi, kde ho predávali. Vo väčšine sa vypredalo za niekoľko hodín. Ďalší príspevok k debate o kvalite a povesti tohoto pivá.

Ako vlastne chutí

Človeku môže napadnúť otázka, čo je na tomto pive také špeciálne a ako asi chutí. Prvá vec je, že je to tmavé pivo s obsahom alkoholu 10,2%. (Číslo dvanásť v názve neznamená, že je to “dvanástka”. Je to len číslo.)  Keď si pozrieme na RateBeer alebo BeerAdvocate hodnotenia tohoto piva, nájdeme v popise chutí veci ako karamel, slivky a hrozienka, marcipán, brandy a podobne. Jeden pekný popis je: “Westy (ako sa zvykne familiárne označovať) je dobrý – veľmi, veľmi dobrý. Je to ten druh piva, ktorý človeka vyzýva aby si poznamenával veci ako koža, fajkový tabak a litánie ďalších snobských popisov.”

Westvleteren XII naliaty do pohára, ktorý bol súčasťou špeciálneho balenia predávaného v USA. Foto: trecca / CC

Westvleteren XII naliaty do pohára, ktorý bol súčasťou špeciálneho balenia predávaného v USA. Foto: trecca / CC

Existuje ale celkom (finančne aj logisticky) nenáročný spôsob, ako získať predstavu o tomto pive z prvej ruky. Volá sa St. Bernardus Abt. Je to pivo, ktoré je dostať aj na Slovensku a môže poskytnúť vcelku presný obraz o Westym z jedného dôvodu. V istom období to bol Westvleteren 12. Niekoľko desaťročí totiž pivovar St. Bernardus licenčne varil pivo pre mníchov z kláštora St. Sixtus. V roku 1992 ale vstúpili do platnosti nové pravidlá pre trapistické pivá, ktoré sa odvtedy museli variť vo vnútri kláštorov. Receptúra, ale pivovaru zostala. A napriek tomu, že niektoré prísady môžu byť iné (napr. voda), podstata zostáva rovnaká.

Hlasy proti

Ako som spomínal už v úvode, najlepšosť piva je nanajvýš subjektívna. Ľudia odchovaní na českom/slovenskom ležiaku by nad Westym možno ohrnuli nos. Mnohí milovníci horkosti íp by tiež nemuseli byť nadšení. Aj nemálo z ľudí, ktorí ho ochutnali, sa vyjadrilo, že už pili aj lepšie. Skrátka, koľko ľudí, toľko chutí.

Ďalšia vec je, že je to pivo na usrkávanie a vychutnávanie. Je výborné na uvoľnenie sa po náročnom dni, nie od smädu alebo na celovečerné popíjanie. Na to sú určite lepšie pivá.  Jednoducho, ako pri všetkom treba vedieť aj “ako ho použiť”.

Vrchnáky pív vyrábaných pivovarom Westvleteren. Foto: Patrick Barry / CC

Vrchnáky pív vyrábaných pivovarom Westvleteren. Foto: Patrick Barry / CC

A do tretice. K sa pozriete na priebežné hodnotenie najlepších pív na ratebeer.com tak quadruply/abty sú tam len dva. Viac ako polovica sú imperiálne stouty. Čo môže byť spôsobené aj tým, že tie sa viac varia a sú dostupnejšie. Ale aj tým, že imperiálny stout môže byť jednoducho lepší pivný štýl. Niektorí tvrdia, že Westvleteren XII je tak dobre hodnotené len kvôli tomu, že je tak ťažko dostupný; že je to povesť vytvorená jeho nedosiahnuteľnosťou, vysnívaná méta, ktorú treba “zdolať”. Proti tomu sa dá namietnuť, že je to v podstate to, čo robia mnohé malé lokálne pivovary. Ich pivá sú dostupné len na mieste varenia alebo v blízkom okolí. S tým rozdielom, že mnoho pivovarov by s rastúcim dopytom zvyšovalo produkciu a mnísi, ktorí o väčší zisk nestoja (respektíve je ich málo a majú aj iné veci na práci), to nerobia. Konečné rozhodnutie nechám na vás. Dajte nám vedieť svoj názor na toto pivo v komentároch.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.