Panoptikum malých pivovarov

0
(0)

Na Slovensku pribúda stále viac rôznych reštauračných pivovarov, remeselných pivovarov, minipivovarov a kadejakých iných varov. Často majú širokú ponuku pív, dokonca obmieňajúcu sa. No niekedy sú to len jedno či dve pivká. Každý však kladie dôraz na to, že ich pivo je nefiltrované a nepasterizované a tým pádom lepšie aspoň o dvadsať stupňov lepšosti oproti „takzvaným europivám“. Čo ale všetky tieto vyhlásenia znamenajú v praxi? V tomto článku sa posnažím rozfúkať marketingovú hmlu a osvetliť, čo sú to vlastne tie minipivovary.

restauracny pivovar old brewery greenwich

Reštauračný pivovar Old brewery Greenwich. Foto: David Blaikie / CC

Minipivovar

Pojem minipivovar (celým menom malý samostatný pivovar) je zadefinovaný výbercami daní z dôvodu spotrebnej dane na pivo. Ak je pivo vyrobené v minipivovare, spotrebná daň naň je nižšia. To platí aj pre pivá dovezené zo zahraničia. Vinárstva takéto problémy nemajú, pretože za víno sa spotrebná daň neplatí. Pre úplnosť, daň sa platí za hektoliter a stupeň plató. To je to číslo, ktoré hovorí, či je pivo desiatka, dvanástka, atď každé objemové percento alkoholu v pive. To znamená, že na dvanástku je vyššia daň ako na desiatku.

Ale späť k minipivovarom. Nie som právnik, preto som si pomohol gúglom, ktorý mi povedal, že momentálne je hranica minipivovaru ročná produkcia 200 000 (slovom dvestotisíc) hektolitrov piva (plus nejaké ďalšie podmienky). To je osem olympijských bazénov. Pokrylo by to dennú spotrebu tekutín jedného človeka na niečo cez 27 000 rokov. Teda až do najbližšej doby ľadovej. V každom prípade, minipivovar je pojem celkom byrokratický.

Remeselné pivovary

Remeselný pivovar je pivovar, ktorý ma vysoký podiel ručnej práce. Teda že nefunguje tak, že stlačíte tlačidlo a zrazu (o pár dní) tečie pivo. V remeselnom pivovare musia prísť ľudia a zapotiť sa. Navážiť slad a chmeľ, zohriať vodu, uvariť pivo, často ručne vyčistiť kvasné nádoby, a tak ďalej. Rôzne pivovary majú rôzny podiel ľudskej práce. Remeselný pivovar nemusí byť nutne aj minipivovar. Aj veľké pivovary môžu mať vysoký podiel ručnej práce. A na druhej strane, to, že pivovar nie je remeselný, nemusí znamenať, že jeho pivá sú menej kvalitné. Napríklad trapistické kláštory mávajú len niekoľko desiatok mníchov, z ktorých sa väčšinou len niekoľkí venujú vareniu piva. Keďže musia (teda vlastne nemusia, ale chcú, aj keď vlastne nechcú… skrátka to robia) napĺňať celosvetový dopyt, jednoducho nemôžu všetko robiť ručne. Napriek tomu sú ich pivá považované za jedny z najlepších na svete.

Reštauračné pivovary

Reštauračné pivovary sú podmnožina minipivovarov, ktoré majú vlastnú reštauráciu. Alebo je to skôr naopak. Je to reštaurácia s pivovarom. Väčšinou je ich pivo dostupné len v tejto reštaurácii. V takomto malom rozsahu by samotný pivovar nebol rentabilný. Podnik zarába skôr na jedle ako na pive. Ale vlastné pivo je jej podstatná pridaná hodnota, ktorá láka zákazníkov.

Čo tým chcem povedať?

Niekomu by sa z tohto článku mohlo zdať, že o minipivovaroch nemám vysokú mienku. No nie je to tak. Faktom je, že mnohé minipivovary zakladajú pivní nadšenci a domovariči, ktorí navarili viac druhov pív ako niektorí z nás vôbec ochutnali. Pivovar si založili preto, lebo chcú, aby ich živilo to, čo ich baví. A keď je niečo výsledkom spojenia nadšenia a znalostí, je to väčšinou úžasné. Ale pozor, nenechajte sa oklamať. Na Slovensku (a viac-menej po celom svete) sa zdvihla vlna minipivovarov. A tak ako pri každej vlne, nájde sa mnoho ľudí, ktorí sa na nej chcú zviesť a bez námahy zarobiť. Chcú len využiť popularitu remeselných pív a priživiť sa. Nenechať sa oklamať nie je zložité, len to chce cvik. A veľa vypitých pív. A pod veľa myslím veľa rôznych druhov, nie pohárov. Ak pivo pijete tak či tak, tak občas siahnite po inej značke, nielen po svojej každodennej. Ak nakupujete pravidelne v supermarketoch, skúste ho občas kúpiť v niektorej sídliskovej/obecnej predajni. Chuť pivu do značnej miery dáva skladovanie, preto ak zmeníte občas predajňu, môžete sa dočkať nového zážitku aj pri tej istej značke piva. Ak máte poruke malý pivovar zájdite tam občas a ochutnajte niečo nové. Hlavne keď práve čapujú niečo sezónne. Cena možno bude trocha vyššia, ale svoje peniaze si aj tak do hrobu nevezmete. Ak máte cestu po Slovensku, zaraďte do svojho programu aj niektorú reštauráciu s vlastným pivkom. Aj cestou po diaľnici je viacero možnosti kúpiť si niečo, na čo sa môžete tešiť, až dorazíte domov.
A tak pomaly, s každou ochutnanou značkou piva, s každým pivným štýlom, s ktorým sa zoznámite, budujete svoje povedomie o dobrom pive. Zisťujete, čo je dobré a čo sa na dobre len hrá. Skrátka, nech nehovoria slová, ale pivo.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

trvalý odkaz.