Predstavenie trapistických pív

0
(0)

Trapistické pivá sa medzi pivnými nadšencami tešia veľkej obľube. Sú uznávané pre svoju kvalitu a bohatú chuť. V niektorých prípadoch je však veľmi ťažké sa k nim dostať. Na svete momentálne existuje len jedenásť kláštorných pivovarov, ktoré môžu svoje pivá označovať ako trapistické. Prečo je to tak, kto, kde a prečo ich varí, priblížim v tomto článku.

Trapistickí mnísi

Začnem od Adama. Teda od trapistu – trapisti je označenie pre Rád cisterciánov prísnej observancie. Je to odnož rádu cisterciánov, ktorí sa riadia pravidlami  sv. Benedikta z Nursie. Tento rád vznikol v jedenástom storočí. Okolo roku 1660 sa ale opátovi kláštora La Trappe zdalo, že cisterciáni mäknú a nedodržujú rád ustanovený svätým Benediktom. Preto sa pod jeho vedením kláštor La Trappe stal centrom reformy a návratu k pôvodným pravidlám. Jedným z týchto pravidiel je aj to, že mnísi a kláštor by mali byť sebestační. To znamená, že mnísi (a sestričky – tento rád ma mužské aj ženské kláštory) si sami pestujú potraviny, ale aj získavajú peniaze na údržbu kláštorov. Jedným zo spôsobov ich zárobku je produkcia potravín a rôznych výrobkov. Najznámejšie sú pravdepodobne pivá a syry, ale aj chlieb, likéry, čokoláda, kozmetika a čistiace prostriedky, ďalej napríklad oblečenie a náboženské výrobky. V každom prípade vyrábajú len toľko výrobkov, koľko stačí na ich prežitie. Ak zarobia niečo navyše, dávajú to na charitatívne a dobročinné účely.

Kláštor La Trappe

Kláštor La Trappe. Foto: Wikipédia

Ale späť k pivu. Keď ho mnísi začali predávať verejnosti, získalo si veľkú popularitu. A rôzni obchodníci, ako to už býva, začali ich pivá nielen napodobňovať, ale aj označovať ako trapistické. Preto v roku 1997 vzniká Medzinárodná trapistická asociácia, ktorá udeľuje kláštorom právo používať logo „Authentic Trapist Product“. Musia ale splniť niekoľko podmienok. V prípade piva to napríklad znamená, že pivo musí byť varené v kláštore a časť zisku musí isť na dobročinné účely.

Logo autentického trapistického produktu.

Označenie autentického trapistického produktu.

Pivné štýly

Pojem trapistické pivo neoznačuje druh piva, ale jeho pôvod. Jednotlivé pivovary nemajú jednotný sortiment pív, ale dva najčastejšie pivné štýly produkované v týchto pivovaroch sú dubbel a tripel. Dnešná podoba oboch vznikla v kláštore Westmale. Prvý v devätnástom, druhý v polovici dvadsiateho storočia. Pôvodne sa tieto označenia nevzťahovali k pivnému štýlu, ale len k sile piva. Základom bol enkel, dubbel (dvojitý) bol silnejší, tripel (trojitý) ešte silnejší. Niektorí tvrdia, že tieto názvy sú odvodené od toho, že mnísi pri varení používali dvakrát, respektíve trikrát toľko sladu, aby dosiahli silnejšie pivo. Ktovie, faktom ale je, že na sudoch s pivom sa dávali jeden, dva alebo tri krížiky, aby ich odlíšili. Enkel ako taký sa už nezvykne variť, aj keď niektoré kláštory varia slabšie pivo pre mníchov alebo pre podávanie priamo v kláštore. A čo sa týka dubbelu a tripelu, potom, ako kláštor Westmale začal variť ich súčasnú podobu, začali po nich opakovať iné kláštorné aj svetské pivovary. A tak vznikli ustálené štýly.

Westmalle tripel

Westmalle tripel. Foto: Georgio

Trapistické pivovary

V súčasnosti je jedenásť kláštorov, ktoré môžu používať označenie authentic trappist product. Šesť je v Belgicku, dva v Holandsku a po jeden v Rakúsku, USA a Taliansku. Sú to nasledovné pivovary (uvádzam značky, pod ktorými sú známe ich pivá):

Logo Rechefort

Rochefort – pivovar kláštora Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy, v ktorom varia pivo od roku 1595. Momentálne v ňom žije zhruba 15 mníchov. Kláštor produkuje 3 pivá – Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10. Čísla neznamenajú nič konkrétne, len označujú relatívnu silu pív voči sebe.

Logo Westmalle Westmalle – v tomto kláštore sa zrodili pivné štýly dubbel a tripel tak, ako ich poznáme dnes. Tieto dve pivá sú dostupné komerčne. V kláštore varia ešte Westmalle Extra, slabšie pivo (obsah alkoholu 4,8%), ktoré je dostupné len v kláštore. Okrem toho vyrábajú mnísi aj syr.
Logo Westvleteren Westvleteren/St. Sixtus – tento kláštor varí tri pivá, z ktorých jedno – Westvleteren XIIje mnohými považované za najlepšie pivo sveta. Oficiálne sa dá kúpiť raz týždenne pri dverách kláštora po telefonickej rezervácii. V podstate ale existuje čierny trh s týmto pivom.
Logo Chimay Chimay – jeden z najväčších trapistických pivovarov. Varí tri pivá, bežne dostupné verejnosti, a jedno, ktoré je dostupné v kláštore. Mnísi vyrábajú aj štyri druhy syra. Kravy, dávajúce mlieko na tento syr, sú kŕmené vyvareným sladom z výroby piva. Preto sú tieto syry ideálny doplnok (nielen) k tomuto pivu.
Logo Orval Orval – pivo varené v tomto pivovare sa vymyká klasickým trapistickým pivám. Okrem toho, že mnísi varia len jeden druh piva pre verejnosť (plus jeden dostupný v kláštore), je odlišné aj svojou chuťou. Jednak je pri dozrievaní použité chmelenie za studena, ale tiež je pri ňom pivo vystavené pôsobeniu divokých kvasiniek. Tie mu dávajú osobitý zemitý charakter.
Belgičania toto pivo milujú a keďže pivovar svoju produkciu nezvyšuje, je toto pivo v súčastnosti ťažšie dostupné mimo Belgicka. Ale nie je zas také nedostupné ako pivá z kláštora Westvleteren.
Logo Achel Achel – najmenší z trapistických pivovarov. Produkuje šesť druhov piva, niektoré sú dostupné len v kláštore samotnom. Pri (znovu)rozbiehaní výroby v roku 1998 pomáhali mnísi z kláštorov Westmalle a Rochefort.
Logo La Trappe La Trappe – tento holandský kláštor je najkomerčnejší zo všetkých trapistických pivovarov. Aj keď je vybavenie pivovaru vo vlastníctve kláštora a mnísi sa do značnej miery podieľajú na varení piva, obchodnú stránku pivovaru zastrešuje spoločnosť Bavaria, druhý najväčší holandský pivovar. Medzi rokmi 1999 a 2005 mal kláštor dokonca pozastavené povolenie používať označenie Autentický trapistický produkt. Dôvodom vrátenia povolenia bolo, že mnísi zvýšili podiel svojej práce na samotnom varení piva. Pivovar varí deväť stálych a príležitostných pív, okrem iného aj jediné trapistické pšeničné pivo.
Logo Engelszell Stift Engelszell – tento rakúsky trapistický pivovar varí pivo od roku 2012. V súčasnosti sú v ponuke tri pivá, z toho jedno je uvarené pri príležitosti 250 výročia prestavby kláštorného kostola. Okrem piva vyrába pivovar aj širokú paletu likérov, pralinky a syr.
Logo Spencer Spencer – tento americký pivovar varí pivo od roku 2013 a je jediný trapistický pivovar (rozhodne nie kláštor) mimo Európu. Momentálne varí jeden druh piva. A je pravdepodobné, že sa to tak skoro nezmení, keďže európski mnísi odporúčali svojim americkým kolegom, aby päť rokov varili len jeden druh piva. Ten je inšpirovaný ľahšími pivami varenými v Európe pre samotných mníchov.
Logo Zundert Zundert – pivovar, ktorý začal variť pivo koncom roku 2013. Nachádza sa v Holandsku a varí jeden druh piva podľa vlastnej receptúry.
Logo Tre Fontane Tre Fontane – tento taliansky kláštor produkuje trapistické pivo od mája 2015. Názov kláštora a piva je odvodený od troch prameňov, ktoré sa v kláštore nachádzajú a majú označovať miesta, ktorých sa dotkla hlava apoštola Pavla po odseknutí. Mnísi varia jeden tripel, do ktorého sa pri varení pridávajú eukalyptové listy z eukalyptov rastúcich v kláštore. Okrem piva mnísi vyrábajú aj iné potraviny a chovajú sa tu ovce, dávajúce vlnu na páliá pre metropolitných arcibiskupov.

Pivá z jedenástich trapistických pivovarov. (Zdroj: Wikipédia)

Čo sú potom kláštorné pivá?

Zvyšné pivovary, ktoré varia zhruba podobné pivné štýly a nespĺňajú pravidlá Medzinárodnej trapistickej aliancie, sa zvyknú označovať za kláštorné. Môžu to byť iné mníšske rády, napríklad cisterciáni alebo benediktíni. Ale pokojne to môžu aj trapisti nespĺňajúci podmienky. Napríklad kláštor Sainte Marie du Mont des Cats vo Francúzsku je trapistický kláštor, ale pivo si dáva variť v pivovare Chimay. Keďže pivovar nie je vo vnútri tohto kláštora, nemôže používať označenie autentický trapistický produkt. Ďalšia možnosť je, že niektorý kláštor udelil licenciu na použitie svojho mena komerčného pivovaru. Príkladom takejto spolupráce je pivo Leffe. Alebo sa pivovar nazve podľa zaniknutého kláštora. Napríklad Abbaye des Rocs alebo Corsendonk. A nakoniec sa komerčný pivovar jednoducho rozhodne pre svoju značku použiť imidž kláštornosti. Asi ako keď v našom okolí je „tradičnosť“ to jediné, čím sa môže niektorý pivovar popýšiť.

Zhrnutie

Trapistické pivá sa radia medzi najlepšie pivá sveta. Pri hasení smädu by poväčšine veľkú službu nespravili, o to viac sú uznávané pre svoju bohatú chuť a kvalitu. Označenie trapistické pivo smú používať len kláštorné pivovary, ktoré splnia prísne podmienky. Okrem iného ide zisk len na financovanie života mníchov a údržbu kláštora. Prebytok ide na dobročinné účely. Prispievanie na charitu nebolo ešte nikdy také príjemné.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.