Úvod do pivných chutí

0
(0)

Vitajte pri čítaní prvého článku Lukulského magazínu a zároveň úvodného článku mini série o pivných chutiach. V tejto sérii sa budem snažiť priblížiť rozmanitý svet piva, hlavne to, ako rôzne postupy varenia a prísady dávajú pivu rôzne chute a vône. Samotný proces varenia spomeniem len zbežne. Na internetoch existuje mnoho článkov, ktoré sa ním zaoberajú (napríklad tu, tu alebo tu). Skôr popíšem rôzne variácie pri jeho varení a ako sa prejavujú v chuti rôznych pivných štýlov.

O pivných štýloch

Na Slovensku sa pod slovom pivo myslí poväčšine svetlý ležiak, ležiak plzenského typu, občas nejaké to čierne pivo. Aj keď sa toto pomaly mení, mnohým nemusí byť jasné, čo to ten pivný štýl vlastne je, keď „pivo je len jedno“. V krátkosti by sa dalo povedať, že pivný štýl je to, čo odroda pri víne. Tá udáva základnú charakteristiku. Vína rovnakej odrody od rôznych vinárstiev sa budú trocha alebo aj dosť líšiť. Takto je to aj pri pive. Existujú hrubé rysy základných pivných štýlov, ktoré rôzne pivovary rôzne interpretujú.

Pivné degustačné menu

Pivná rozmanitosť v praxi – degustačné menu. Foto: Quan Ha

Podobenstvo o kapuste

Keďže mám rád paralely, neodpustím si prirovnať situáciu s pivom na Slovensku k zelenine. Predstavte si, že zo všetkej zeleniny poznáte jedine kapustu. Žiadne paradajky alebo uhorky, nedajbože nejaká špargľa. Takže k rezňu so zemiakmi žiadny paradajkový šalát, len kapusta. Keď by ste si chceli pochutnať na lahodnom Cézar šaláte, nech sa páči – z kapusty. A takisto je to u nás s pivom. Ku všetkému a na každú príležitosť to isté pivo – a Plzeň, Budvar, Zlatý bažant alebo Šariš je z pohľadu pivných štýlov to isté pivo – ležiak českého typu.
Pritom je to také lákavé dať si ku krásne prepečenej roštenke belgický dubbel, ktorého chuť sa nestratí v záplave chutí roštenky. Na polnočnú diskusiu medzi priateľmi o fluktuácii cien banánov na svetových burzách a jej vplyve na makroekonomickú situáciu Senegalu sa viac hodí nejaké vážne pivo, napríklad quadrupel alebo rusky imperiálny stout.
Takže sa v tejto mini sérii posnažím trocha rozšíriť obzory pivného sveta. Hlavne záujemcom o spoznávanie piva z radov nováčikov. Ale verím, že aj skúsení pivní harcovníci si nájdu niečo nové. Poprípade môžu doplniť niečo zo svojich vedomostí a postrehov v komentároch.

Pivné pípy

Keď dve pipy nestačia. Foto: Quan Ha

Čo môžete očakávať?

Samotné pivné štýly budem predstavovať v neskorších článkoch. V tejto sérii sa dozviete napríklad to, akú chuť dostane pivo, ak sa použijú české, americké alebo tichomorské odrody chmeľov. Aký je rozdiel, keď sa pridajú na začiatku chmeľovaru, pred jeho koncom, alebo keď sa chmeľ pridá do kvasnej nádoby. Aké pivo vznikne, keď sa pivo kvasí vrchnými alebo spodnými kvasinkami. Čo dodáva niektorým pivným štýlom ich kyslosť. A mnoho ďalšieho. Takže si nás nalaďte aj nabudúce. Poprípade sa už teraz môžete v komentároch pýtať, čo by vás zaujímalo. Ďalšie časti série:

  • Slad a iné zdroje alkoholu
  • Chmeľ
  • Voda a kvasinky
  • Ďalšie prísady a úpravy piva

Zhrnutie (tl;dr)

Svet piva je rozmanitý. Rôzne pivné štýly získavajú rôzne chute a vlastnosti vďaka rozmanitým použitým surovinám a spôsobu ich varenia. V ďalších častiach tejto série sa dozviete ako to funguje a spoznáte príklady z reálneho sveta.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

trvalý odkaz.