Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Varí sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov. A treba povedať, že varené zemiaky na chlebe sa jedávali aj u nás. Predsa len, bavorská a slovenská kuchyňa majú veľa spoločného.
Zemiaky sa najprv uvaria v šupke. Niektorí tvrdia, že najlepšia je pomazánka, keď sa pripraví z ešte teplých zemiakov, čo môže byť pravda. Ale aj možnosť mať zemiaky pripravené v chladničke nie je na zahodenie. Či už olúpané alebo nie. A potom už len roztlačiť, dochutiť a podávať. Ak chcete mať bavorsky tematické pohostenie, skúste tiež hermelínovú pomazánku obatzda. Aj keď obatzda sa chodí asi skôr k praclíkom a kartoffelkäse po gazdovsky s chlebom. Zapíjal sa mliekom, pivom alebo jablkovým muštom alebo burčiakom.
Recept
- 7 stredne veľkých zemiakov
- jedna malá cibuľa
- 125ml kyslej smotany alebo crème fraîche
- 125ml šľahačkovej smotany
- za hrsť pažítky
- soľ, čierne korenie
Zemiaky opláchneme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo pracovať. Ošúpeme a vo vhodnej nádobe roztlačíme.
Cibuľu ošúpeme, nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Pažítku nasekáme a tiež pridáme k zemiakom. Vlejeme sladkú a kyslú smotanu a vymiešame. Podľa potreby môžeme ešte pridať sladkú smotanu, aby sa pomazánka dobre rozotierala. Dochutíme soľou a čiernym korením.