Bavorská zemiaková pomazánka Kartoffelkäse

Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Aj keď stále lepšie ako pečeňový syr. Ale späť k tomu zemiakovému. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Pripravuje sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov.

Aj keď treba povedať, že varené zemiaky na chlebe sa jedávali aj u nás. Predsa len, bavorská kuchyňa a slovenská kuchyňa majú veľa spoločného.

Chlieb pomastený zemiakovou pomazánkou Kartoffelkäse

Zemiaky sa najprv uvaria v šupke. Niektorí tvrdia, že najlepšia je pomazánka, keď sa pripraví z ešte teplých zemiakov, čo môže byť pravda. Ale možnosť mať zemiaky pripravené v chladničke nie je na zahodenie. Či už olúpané alebo nie. A potom už len roztlačiť, dochutiť a podávať. Ak chcete mať bavorsky tematické pohostenie, skúste tiež hermelínovú pomazánku obatzda. Aj keď obatzda sa chodí asi skôr k praclíkom a kartoffelkäse po gazdovsky s chlebom. Zapíjal sa mliekom, pivom alebo jablkovým muštom alebo burčiakom.

Recept

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • jedna malá cibuľa
  • 125ml kyslej smotany alebo crème fraîche
  • 125ml šľahačkovej smotany
  • za hrsť pažítky
  • soľ, čierne korenie

Zemiaky opláchneme a uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo pracovať. Ošúpeme a vo vhodnej nádobe roztlačíme.

Cibuľu ošúpeme, nasekáme nadrobno a pridáme k zemiakom. Pažítku nasekáme a tiež pridáme k zemiakom. Vlejeme sladkú a kyslú smotanu a vymiešame. Podľa potreby môžeme ešte pridať sladkú smotanu, aby sa pomazánka dobre rozotierala. Dochutíme soľou a čiernym korením.

Uložiť trvalý odkaz.