Rýchle cestoviny s fazuľou a zeleninou

Toto rýchle jedlo je inšpirované klasickou talianskou polievkou/omáčkou pasta e fagioli. Čo je tradičné jednoduché jedlo pozostávajúce z cestovín, fazule a rôznych regionálnych prísad. Toto je ale jeho extrémne rýchla verzia, keďže použijeme konzervovanú fazuľu. Môžete použiť takú, akú máte práve po ruke, ale pre najlepší výsledok odporúčam fazuľu v paradajkovej omáčke, poprípade pečené fazule (baked beans). Ak máte fazuľu neochutenú, odporúčam zliať časť alebo všetku šťavu a pridať hotovú paradajkovú omáčku alebo kečup. Paradajkový pretlak alebo konzervované paradajky v tomto prípade nie sú veľmi dobre, pretože sú neochutené a potrebovali by dlhšie varenie a dochucovanie. Zelenina môže byť, aká je práve k dispozícii. V tomto recepte to bude jarná cibuľka a paprika. Ale kľudne môžete použiť aj paradajky, hrášok, kukuricu a podobne. Tento predpis je zhruba na dve porcie a dá sa uvariť za 15 až 20 minút. Je to iba základný recept, ktorý je síce veľmi dobrý sám o sebe, ale dá sa vylepšiť tým, čo máte práve doma. Či už strúhaným syrom, nakrájanou šunkou alebo zvyškami pečeného alebo vareného mäsa. Poprípade napríklad alebo olivami, kaparami alebo ančovičkami, ak chcete ostať tematicky v stredomorí.

Vyskúšajte tiež niečo tradične slovenské, ryžu s kyslou kapustou a klobáskou.

Cestoviny s fazuľou a zeleninou

Recept

  • 300g cestovín
  • 1 konzerva fazule v paradajkovej omáčke
  • 1 paprika
  • 1 jarná cibuľka, šalotka alebo menšia cibuľa (poprípade podľa chuti)
  • oregano (prípadne bazalka)
  • čierne korenie
  • soľ

Do hrnca dáme liter a pol (pre rýchlejšie varenie) až tri litre vody (podľa návodu), osolíme lyžičkou soli a privedieme k prudkému varu. Pridáme cestoviny a za občasného miešania veríme.

Kým nám zovrie voda, nakrájame jarnú cibuľku na tenké krúžky. Ak používame šalotku alebo cibuľu nasekáme ich najemno. Papriku nakrájame na asi pol centimetrové štvorčeky. Keď sú cestoviny skoro al dente (keď sú ešte tvrdé, ale po rozkrojení už nie je vidno v strede biely škrobový pásik), zlejeme z nich skoro všetku vodu. Poldeci až deci vody necháme v hrnci aj s cestovinami. Z toho dôvodu cestoviny necedíme, ale len zlejeme s pokrievkou. V žiadnom prípade ich nepremývame. Hrniec s cestovinami a vodu vrátime na sporák na stredný plameň a pridáme konzervu fazule s paradajkovou omáčkou. Dochutíme oreganom (poprípade bazalkou), asi pol až celú čajovú lyžičku. Varíme za pravidelného miešania ešte asi dve až štyri minúty. Dôvod prečo to varíme takýmto spôsobom je, že cestoviny, keď sa budú dovárať spolu s omáčkou a korením, nasajú do seba ich chuť. Zároveň sa voda, ktorá ostala v hrnci, odparí a škrob, ktorý v nej nebol rozpustený nám omáčku zahustí. Keď omáčka zhustne a cestoviny sú mäkké, odstavíme ich z plameňa, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme cibuľu a zeleninu, poprípade ďalšie prísady, premiešame a necháme ešte dve až tri minúty postáť. Cibuľka sa zaparí a stratí svoju ostrú chuť. Znova ochutnáme a podľa potreby dochutíme.

Aj keď sa tento postup môže niekomu na prvé prečítanie zdať trocha komplikovaný, v skutočnosti je veľmi jednoduchý. Len uvaríme cestoviny, zlejeme ich; nie úplne. Pridáme fazuľou s paradajkovou omáčkou a ešte trocha povaríme. Odstavíme. Pridáme zvyšné prísady, ktoré necháme už len prehriať zvyškovým teplom a môžeme podávať. Na tanieri môžeme dozdobiť strúhaným syrom, jarnou cibuľkou alebo bylinkami.

Uložiť trvalý odkaz.