Ako zo sladkej smotany pripraviť kyslú

0
(0)

Odpoveď na otázku, či sa dá zo sladkej smotany (na varenie alebo šľahačkovej) pripraviť smotana kyslá, je áno a nie. Ak máte len sladkú smotanu a nič viac, tak s tým nič nespravíte. Ak ale máte okrem sladkej smotany aj trocha kyslej, poprípade kyslé mlieko alebo cmar, nič vám nebráni sladkú smotanu zakysať. Pretože kyslá smotana je len zakysaná sladká smotana. To znamená sladká smotana, ktorá sa nechá prekysnúť baktériami mliečneho kvasenia. Je to rovnaký postup, aký sa používa napríklad pri domácej výrobe jogurtu. Len bakteriálna kultúra je iná.

Postup je jednoduchý. Stačí zobrať sladkú smotanu (na obsahu tuku nezáleží) a pridať do nej asi dve lyžice kyslej smotany, cmaru alebo kyslého mlieka. Rozmiešať a pri izbovej teplote nechať stáť cez noc. Nezakrývať ju, poprípade len priedušnou látkou. Na druhý deň ju dáme do chladničky. Po pár hodinách je pripravená na použitie. Takto v chladničke by mala vydržať asi týždeň.

Trocha podrobnejšie som sa téme domácej prípravy kyslej smotany venoval v recepte na Flammkuchen, kde sa používa crème fraîche, čo je v podstate tučná kyslá smotana. Takže pre viac informácii môžete pokračovať tu.

Ako sa Vám páčil tento recept?

1 hviezdička - najmenej, 5 hviezdičiek - najviac

Zdieľať s priateľmi

Je nám ľúto, že sa Vám recept nepáči

Ako by sme ho mohli vylepšiť

Uložiť trvalý odkaz.