Paradajková omáčka Marinara

Omáčka marinara je jednoduchá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami. Táto jej verzia je inšpirovaná marinara omáčkou, ako ju varia americkí Taliani. Používam konzervované paradajky, takže sa dá variť celoročne. Kdesi na internete som čítal odporúčanie používať konzervy, kde sú paradajky v celku. Na tieto vraj konzervárne používajú lepšie kusy paradajok, preto sú lepšie ako paradajky krájané alebo napríklad paradajková drť. Ale kto vie, či je to pravda. Použitie čerstvých paradajok by tiež nemalo byť problém, ich len pre najlepší výsledok asi bude treba ošúpať.

Omáčka marinara

Na varenie si treba vyhradiť niečo cez hodinu. Pomalým varením docielime lepšiu koncentráciou a prepojenie chutí. Samotná omáčka sa dá potom použiť samozrejme na cestoviny, ale aj ako základ na pizzu alebo k mäsu. Niekoľko dní sa dá skladovať v chladničke a pár týždňov vydrží v mrazničke.

Cestoviny s omáčkou marinara

Cestoviny s omáčkou marinara. Dobre uvarená omáčka drží na cestovinách.

Recept (dve až tri porcie)

  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 konzervy paradajok (po 400g)
  • 2 a pol lyžičky oregana
  • jedna väčšia alebo niekoľko menších vetvičiek bazalky (alebo sušená)
  • jeden a pol decilitra vody
  • deciliter olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
  • 250-300g cestovín

Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame na asi trojmilimetrové kocky. Jedna strana môže byť aj dlhšia, teda také rezančeky. Cesnak nakrájame na asi milimetrové plátky.

Do širšej panvica s vysokými okrajmi nalejeme asi deciliter oleja a trocha rozohrejeme na strednom plameni. Pridáme cesnak a cibuľu, trocha osolíme a pozvoľna restujeme asi 10 minút. Podľa potreby môžeme ubrať plameň.

Keď cibuľa a cesnak začínajú chytať farbu, pridáme konzervované paradajky a jeden a pol decilitra vody. Tou môžeme vypláchnuť konzervy. Pridáme dve lyžičky oregana a bazalku (ak používame sušenú, tak necelú lyžičku), soľ, asi pol lyžičky, a čierne korenie. Premiešame a na strednom až miernejšom plameni pozvoľna varíme za pravidelného miešania.

Omáčka bude zozačiatku trocha vodnatá a nesúrodá. Postupne sa bude redukovať a paradajky sa budú pomaly rozvážať. Po asi 20 minútach odkedy sme ich pridali, im v tom môžeme napomôcť a začať ich pri miešaní rozdeľovať vareškou. Na to je najlepšia vareška s plochou hranou.

Asi po štyridsiatich minútach od pridania paradajok by mala byť omáčka zredukovaná a homogénna. Vyberieme vetvičky bazalky, ochutnáme, pridáme ešte pol lyžičky oregana, väčšiu štipku bazalky a podľa chuti soľ a čierne korenie, poprípade trocha cukru. Povaríme ešte minútu a môžeme podávať alebo použiť podľa potreby. Kto chce, môže omáčku pred podávaním aj rozmixovať.

Pri podávaní s cestovinami je pre najlepší výsledok potrebné mať ich uvarené tesne pred dovarením omáčky. Uvaríme ich podľa návodu na obale, len ich varíme o minútu až dve kratšie. Po tom, ako sme omáčku posledný krát dochutili, cestoviny zlejeme. Ale nepremývame ich. To by zmylo škrob na ich povrchu a tiež by ich to ochladilo. Pred zliatim cestovín si tiež odložíme asi deciliter vody, v ktorej sa varili. Cestoviny pridáme do panvice s omáčkou a prilejeme tiež odloženú vodu. Preto je dôležité variť omáčku vo väčšej panvici. Ak máme vhodne sito, nemusíme cestoviny ani zlievať. Stačí ich sitom preniesť rovno z hrnca. Takto so sebou prenesú aj trocha vody, takže dodatočnej už veľa netreba. Zmes ďalej pozvoľna varíme za stáleho miešania, kým sa voda neodparí, asi päť minút.

Dôvody, prečo to robíme takto, sú dva. Tým, že sú cestoviny trocha nedovarené a dovárajú sa v samotnej omáčke, do seba nasajú jej chuť. Dôvod, prečo pridávame do omáčky aj vodu z varenia cestovín, je škrob, ktorý sa v nej nachádza. Ten nám omáčku trocha zahustí, ale hlavne zabezpečí, aby sa na cestoviny viac lepila. Preto ich ani nepremývame – vďaka tomu sa lepšie spoja s omáčkou. Treba tiež pamäť na to, že táto pridaná voda je slaná, takže dosoľujeme až úplne nakoniec.

Pri podávaní môžeme cestoviny dozdobiť parmezánom alebo iným tvrdým syrom a nasekanou čerstvou bazalkou. Trocha tvrdého syra môžeme do cestovín pridať aj tesne pred podávaním ešte v panvici.

Uložiť trvalý odkaz.