K tomuto receptu ma inšpirovali špekáčiky pečené na čiernom pive. Toto jedlo je veľmi podobné, len je to samozrejme s kuracími srdciami. Veľký rozdiel je aj to, že špekáčiky sú väčšie, takže sa cibuľa aj iné prísady dajú dať na každý špekáčik zvlášť. Toto je skôr perkelt pečený v rúre. Tak ako u iných jedál pripravovaných v rúre, aj tu je tá výhoda, že človek si pripraví pekáč s prísadami, dá ho do rúry a na čas má pokoj. Na druhej strane celková príprava trvá trocha dlhšie, pretože v rúre sa mäso dusí dlhšie, ako na sporáku. Ale tým, že sú srdiečka malé, je to aj tak rýchlejšie, v porovnaní s iným mäsom.
Musím povedať, že toto jedlo som skúšal a upravoval niekoľko krát, kým som ho dotiahol k úplnej spokojnosti. Ale vo svojej finálnej podobe vo mne vyvoláva ten prchavý moment spokojnosti z jedla, čo u mňa nie je pravidlom. Ten pocit, že tento pokrm nebol len o tom zasýtiť hlad, ale že pohladil aj dušu. Že sa ho oplatilo uvariť a stráviť čas jeho vychutnaním. Nesľubujem, že tento pocit z neho pocítite aj vy, koniec koncov, každý máme svoje chute. Ale verím, že po jeho uvarení nebudete sklamaní.
Recept (2 porcie)
- asi 300-400g kuracích sŕdc
- jedna stredná cibuľa
- strúčik cesnaku
- maslo
- lyžička hladkej múky
- tri lyžice paradajkového pretlaku (jedna malá konzerva)
- asi 2-3dl čierneho piva
- lyžička cukru
- soľ
- čierne korenie
- koriander
Srdcia podľa potreby očistíme od krvi a zvyškov ciev, umyjeme a osušíme. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. To je dôležité, pretože v porovnaná s iným mäsom, nebudú srdcia v rúre dlho, takže potrebujeme malé kúsky cibule, aby sa rýchlo uvarila. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Rúru predhrejeme na 180°C.
Malý pekáč alebo panvicu bez plastových častí vymastíme maslom a poprášime hladkou múkou. Múka je tu preto, aby nám zahustila omáčku, nie proti pripáleniu. Na dno pekáča rovnomerne rozložíme cibuľu a cesnak. Trocha posolíme a posypeme čiernym korením a koriandrom. V asi decilitri piva rozmiešame paradajkový pretlak a cukor, a zmes rozlejeme na cibuľu. Vsypeme kuracie srdcia. Aj ich osolíme a okoreníme čiernym korením a koriandrom. Zalejeme pivom tak, aby srdcia boli asi spolovice ponorené. Pridáme tri menšie hrudky masla (po asi pol lyžičke). Dáme do rúry a pečieme asi tri štvrte hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo chlebom.