Predstavenie trapistických pív

Westmalle tripel

Trapistické pivá sa medzi pivnými nadšencami tešia veľkej obľube. Sú uznávané pre svoju kvalitu a bohatú chuť. V niektorých prípadoch je však veľmi ťažké sa k nim dostať. Na svete momentálne existuje len jedenásť kláštorných pivovarov, ktoré môžu svoje pivá označovať ako trapistické. Prečo je to tak, kto, kde a prečo ich varí, priblížim v tomto článku. Trapistickí mnísi Začnem od Adama. Teda od trapistu – trapisti je označenie pre Rád cisterciánov prísnej observancie. Je to… Čítať ďalej

Úvod do pivných chutí

Vitajte pri čítaní prvého článku Lukulského magazínu a zároveň úvodného článku mini série o pivných chutiach. V tejto sérii sa budem snažiť priblížiť rozmanitý svet piva, hlavne to, ako rôzne postupy varenia a prísady dávajú pivu rôzne chute a vône. Samotný proces varenia spomeniem len zbežne. Na internetoch existuje mnoho článkov, ktoré sa ním zaoberajú (napríklad tu, tu alebo tu). Skôr popíšem rôzne variácie pri jeho varení a ako sa prejavujú v chuti rôznych pivných… Čítať ďalej